Karriertanácsadó blog

Fejvadászként, kiválasztási szakemberként számos fantasztikus interjún vettem részt, ugyanakkor voltak kevésbé jól sikerültek is. Emellett az interjúim során egyre gyakrabban láttam a bizonytalanságot, az álláskeresők nem látják, hogy merre és hogyan lépjenek. Tapasztalataimmal szeretnék segíteni minden álláskeresőt, interjúra készülőt és karrierépítőt.

Ajánlott blogok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Hogyan nyerjük vissza motivációnkat az álláskeresés során? Tapasztalatok egy álláskereső vállalati hr-es tollából

2013.07.05. 13:19 Karriertanacsado

successful-freelancer-after-losing-job-graphic-design-blender-638x400.pngA cikk írója volt vállalati ügyfelem, ki januárban elveszítette állását. Tapasztalatait szeretné megosztani az álláskeresés hullámvölgyeiről, kihívásairól.

Aki elveszíti a munkáját, vagy úgy kényszerül munkahelye elhagyására, hogy nem talált még állást, tudja, milyen érzés munkanélkülinek lenni. Vannak, akik könnyebben, vannak, akik nehezebben viselik ezt az időszakot. A többség nehezebben. Ennek az időszaknak ugyanis rengeteg buktatója van – és pszichológiának külön szakirodalma arról, hogyan viseli meg személyiségünket ez a folyamat. Ez a cikk azoknak szól, akik már kétségbeestek, vagy már-már feladni készülnek a reményt, hogy valaha is elhelyezkednek.

Amikor elveszítjük az állásunkat, nehéz helyzetbe kerülünk, nem csak azért, mert anyagi szempontból inog meg életünk, hanem azért is, mert ezernyi más nehézség üti fel a fejét. Ebben a  helyzetben a legrosszabb pedig a bizonytalanság: a mai gazdaságban pedig a kilátástalanság, ami még ehhez hozzájárul. A munkaerőpiaci statisztikák, elemzések és a gyakorlat azt mutatják, hogy legalább hat hónap szükséges az elhelyezkedéshez. Ez rengeteg idő, ami felőrli idegeinket, főleg, ha csupa kudarc ér bennünket. Hiszen alig van állás, amire jelentkezhetnénk; ha jelentkezünk is, hosszú hetek telhetnek el, mire választ kapunk, és esetleg behívnak egy interjúra; sorban jönnek az elutasító válaszok; az esetek többségében pedig még válaszra sem méltatják pályázatunkat. Ez idővel felőrli idegeinket, és minden motivációnkat elveszítjük, ami rányomja bélyegét mindennapunkra, és ezáltal egyre kevésbé tudjuk magunkat eladni a munkaerőpiacon – ördögi kör.

Mit lehet tenni, hogy kilépjünk belőle? Először is tudatosítani kell magunkban, hogy a helyzetünk nem egyedi, és rajtunk kívül sok millió ember éli át. Meg kell értenünk, hogy ez csak egy átmeneti állapot. Egy helyzet, amibe bárki, bármikor, korától és pozíciójától függetlenül kerülhet. Ha pedig teszünk érte, ki tudunk kerülni belőle. Másrészt pedig motiválni kell önmagunkat, hogy elérjük célunkat. Ehhez pedig nemcsak nyugodt és higgadt gondolkodás, hanem erős akarat, és rengeteg türelem szükséges.

1. Először is meg kell birkózni az előítéletekkel. A szégyenérzet, ami a munkanélküliséghez párosul, magát a sikeres elhelyezkedés esélyeit csökkenti – mégpedig nagymértékben. Ma, Magyarországon a munkanélküli egyenlő a vesztessel – annak ellenére, hogy mindenki tudja, milyen nagy volumenű leépítések történtek az elmúlt években. Még mindig az a tévhit kering az emberek körében, hogy ha valaki munkanélküli, biztosan elrontott valamit, és bizonyára nem ok nélkül küldték el. Álláskeresésünk során pedig ezzel az előítélettel kell szembenéznünk, úton-útfélen. Ez egy társadalmi probléma, amin nem fogunk tudni egy személyben változtatni. Viszont ha felismerjük ezt a tényt, akkor meg fogjuk érteni, hogy nem szabad magunkra vesztesként tekinteni, hanem igen is, kapcsolatrendszerünket felhasználva, minden követ megmozgatva le kell rövidítenünk ezt az átmeneti időszakot. Ne szégyelljük tehát!

2. Megerősíteni akaratunkat. Nem elég kívánni valamit, tenni is kell érte, tehát akarni kell. A saját hozzáállásunk a döntő a tekintetben, mit kezdünk az életünkkel. El kell tudnunk képzelni, mit akarunk elérni, és konkrét – reális – célokat kell kitűznünk magunk elé. Ez sokszor nagyon nehéz, főleg egy érzelmileg kiélezett szituációban. Ezért nagyon fontos, hogy átgondoljuk az élethelyzetünket; végiggondoljuk, mit és miért akarunk elérni. Ha le tudjuk írni, mit akarunk, és tudjuk rendezni a gondolataikat, pályázatainkat is hatékonyabban fogjuk tudni megírni. Ha nem tesszük fel ezeket a kérdéseket, válaszokat sem fogunk találni: ha nem tudjuk mit akarunk, nem is fogjuk tudni, hogyan érjük el. Így pedig nagyon rögös út elé nézünk álláskeresés tekintetében, mert nem fogjuk tudni befolyásolni az eseményeket, csak sodródunk az árral, a puszta szerencsére bízva magunkat.

Focusing.jpg3. Fókuszálni és kitartani, rengeteg türelemmel. Amivel sokat foglalkozunk, amibe időt fektetünk, amit életünk fókuszába helyezünk, nőni és gyarapodni fog. Amit elhanyagolunk, amivel nem törődünk, elsatnyul és tönkremegy. Így van ez az álláskereséssel is: ha valóban energiát fektetünk az álláskeresésbe, előbb-utóbb sikerrel fogunk járni. A kérdés csak az, hogy előbb vagy utóbb? Az eltelt idő hosszúsága rengeteg tényezőn múlik, amelyeket nem tudunk befolyásolni. Ezért fontos a kitartás: az erőfeszítéseket idővel mindig eredmények követik, és jó, ha tudjuk, hogy ezek bizony néha késleltetve érkeznek. Ezért nem szabad feladni: aki korán feladja, elveszi magától a lehetőséget arra, hogy learassa munkája gyümölcsét.

4. Kikapcsolódás és emberi kapcsolatok ápolása. A munkanélküliség nem egy vidám állapot, ilyenkor sokan bezárkóznak – vagy azért, mert szégyellik a helyzetüket, vagy azért, mert annyira elkeserednek, hogy nincs is kedvük emberek közé menni. Ez egy nagy hiba, mert egyrészt sok lehetőségtől elvághatjuk magunkat – hiszen sosem tudhatjuk, mikor, ki tud éppen segíteni, akár csak egy információval is – másrészt szociális hálónk elhanyagolásával még eggyel lejjebb taszítjuk magunkat a kilátástalanságba. Ezért nagyon fontos, hogy szabadidőnket azokkal töltsük el, akiket szeretünk, kapcsolódjunk ki, mozduljunk ki otthonról. Biztosan van rengeteg olyan dolog, amire nem volt eddig időnk: hobbik, szórakozás, baráti összejövetelek. Használjuk ki az időnket! A jó lelkiállapot eléréséhez elengedhetetlen, hogy kikapcsolódjunk. Merítsünk erőt környezetünkből, pozitív élményekből!

Összegzésül: az életben nincsenek csak vesztesek és csak nyertesek. Saját életünkben is megkülönböztethetünk hullámhegyeket és hullámvölgyeket. Ha megértjük, hogy az álláskeresés elsősorban rajtunk múlik, és ha mindent megteszünk annak érdekében, hogy kikerüljünk a hullámvölgyből, ki is fogunk. Meg kell őrizni az optimizmusunkat, akkor is, ha a helyzet elkeserítőnek tűnik, mert sosem tudhatjuk, mi jót tartogat számunkra a következő nap. Határozottan kell haladnunk céljaink felé, hinni kell bennük, és nem szabad feladni!

A cikk írója 1 nappal a szöveg átadását követően állást kapott HR Igazgatói pozícióban. Érdemes tehát megfogadni a tanácsait!!!!!

71 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://karriertanacsok.blog.hu/api/trackback/id/tr515392337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.07.05. 23:22:06

Megint egy csomó karakter a semmiről...

HR-igazgatóként nyilván nem volt olyan nehéz a helyzete, valószínűleg volt némi tartaléka, és főleg némi szakmai tudása az álláskeresésről, így semmi ismeretlent nem élt át munkanélküliként sem. Egy sima ügyintézőnél ez már nem ennyire egyszerű. No offense, de ezektől a gondolatoktól senki sem rohan állásportálokra regisztrálni. De legalább a negatív érzéseit megerősíti :(

"megbirkózni az előítéletekkel" -- a hogyanra nincs válasz a cikkben. Ill. van, az hogy nem lehet egyedül, tehát nincs megoldás. Köszi, ezzel most beljebb van minden elkeseredett álláskereső.
"megerősíteni az akaratunkat" -- megint üres frázisok, konkrétum semmi. Mert ugyan mi is az a reális cél, amit még leírhat valami papírra? Azt hogyan határozhatja meg? Mit akarhat egyáltalán? És tudod-e hová vezet a görcsös akarás?
"Türelem" -- na az nincs, ha nincs miből befizetni a gyerek jövő havi menzáját a suliban. Nem türelem kell, hanem bevétel, de rögtön. Feladni persze nem szabad, de ennek nincs köze a türelemhez.
"Hobbik, szórakozás, baráti összejövetelek" -- jól hangzik, de pénz kell hozzá. Az meg pont nincs egy átlagos álláskeresőnek.
"az életben nincsenek csak vesztesek és csak nyertesek" --- jáj, ez aztán végképp nem kellett volna, az ilyen süket dumától megy el a kedve végképp minden álláskeresőnek az egésztől. Mert ő igenis vesztesnek érzi magát: se állása, se pénze, se pozitív kilátásai. Ezt kezelni kell, de nem ilyen szöveggel.

01234567 2013.07.05. 23:31:46

Ennyi marhaságot. Legyen protekciód. Egy év álláskeresés után engem is protekcióval vettek fel. Itt mindenkit. Hagyjuk ezeket a karrier meg állás, munka okosságokat. Csupa baromság, ezzel is a reménytelenül álláskeresőket b@sztatják HR-es idióták, hogy igazolják a létüket.

szcsongor 2013.07.05. 23:54:07

@01234567: Így van, manapság kapcsolatok nélkül szinte reménytelen elhelyezkedni. Túl sok az álláskereső túl kevés helyre, és átlag 10-ből 7 pozíciót meg sem hirdetnek, azok elkelnek a rokonok, barátok között.
És nem csak Magyarországon van így, én sem otthon próbálkozom már egy ideje...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.07.06. 00:30:07

@01234567: Hogyan legyen protekciója a most érettségizett békés megyei faluban élő lánykának, ha kettesben él a rokkantnyugdíjas anyjával?

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.07.06. 02:43:41

hat igen, akit rabszolganak szultek, rabszolgakepzobe jart, azt ki is nezi a tobbi rabszolga, akit csicskaztatnak egesz nap, hogy miert nem huzza az igat a masik... ahelyett hogy elvezne az eletet a szerencsetlen. hat milyen kifordult vilagban elunk, hat tenyleg ide vezetett az elmult szaz ev iparositott beltenyesztese, mar csak engedelmes begeto szolgak vagyunk, nyomorult, szofogado csicskak hada?

soproni1 2013.07.06. 08:37:45

@szcsongor: azok még nem tudják, hogy rokont, barátot nem helyezünk el. Egy ismeretlen ezerszer jobb. Én mindig szívtam, ha a környezetemben segítettem. @Magyar Vitéz: nem vagyunk rabszolgák, csak nem tudunk alázatosan dolgozni, hiszen a szüleinkbe beleégették a munkáshatalom szót, ez meg átragadt a mi generációnkra is. Ahogy a pszichiáterek szokták mondani: a póráz biztonságot ad a kutyának és gazdájának is. Nálunk ez a póráz hol hosszabb, hol rövidebb, ezért nem találni jó munkaerőt, jó munkaadót. Ezért lehettek "szabadság harcaink" a törtenelmünk során, mert nem viseltük el, hogy küzdeni kell a semmiért. Amikor meg győztünk, akkor eljött a várva várt káosz mindenesetben.

titanvuki 2013.07.06. 08:40:55

@01234567: Érdekes Magyarországon mindenki sír, hogy csak protekcióval lehet állást találni. Érdekes az is, hogy nekem még sohasem volt protekcióm, mégis találtam magamnak állást ha bukott az aktuális, nem is rosszat.

A protekciót kiáltók túlnyomó többsége nem ért semmihez vagy nem eléggé ért ahhoz, amit csinál.

soproni1 2013.07.06. 08:58:23

@titanvuki: de ezt ki meri bevallani magának? Az viszont igaz, hogy a sors gondoskodik mindenkiről, aki akarja. A bloggernek igaza van, hogy aki a negatív gondolatainak a csapdájában van, az nem fogadja el a segítséget, hanem a múlton rágódik. Pedig egy évben két nap van, amikor semmit nem tudunk tenni. A tegnap meg a holnap. Mondjuk én is csak 42 évesen vagyok bölcs, huszonévesen, amikor leépítések voltak, volt pár rossz éjszakám, de hálisten a sors segített mindig, hogy ne kelljen a megalázó munkanélküli irodában sorszámot húznom. Pedig a 90-es évek elején sikk volt munkanélkülinek lenni. Ma már a gyerekeimnek pont azt mondanám, mint amit a blogger tanácsol.

kacsa232 2013.07.06. 09:07:42

@titanvuki: jajjj...már megint egy mérnök vagy informatikus írja itt az okosságait! Fogd fel ember,hogy nem lehet mindenki mérnök/infós,és még csak nem is tud megtanulni mindenki 2 nyelvet felsőfokon!

Igen...azért nem,mert lustábbak,mint te,és igen,azért nem,mert nem is olyan okosak,mint te!
De attól még nem kell nekik megdögleniük,és igen,1-2 hiányszakmát leszámítva,tényleg csak protekcióval lehet bekerülni!

Fingod sincs a mai magyar valóságról! Egy nyomorult közmunkához is kell protekció,mert máskülönben le se szarnak!

titanvuki 2013.07.06. 09:12:30

@kacsa232:

"De attól még nem kell nekik megdögleniük,és igen,1-2 hiányszakmát leszámítva,tényleg csak protekcióval lehet bekerülni!"

Senki nem mondta, hogy meg kell nekik dögleni. Ismerek olyanokat, akik egy szakmával rendelkeznek, mégis hamar találtak állást és kurvára nincsen protekciójuk. Egyszerűen jók abban, amit csinálnak. Tökmindegy, hogy mérnök-e vagy asztalos.

kacsa232 2013.07.06. 09:12:49

@jobangel: Ne vitassuk el a jószándékot a cikk írójától,mert valszeg csak jót akar. De az tény,hogy másként látja az ember a lehetőségeit egy piacképes tudás birtokában és anyagi tartalékokkal,mint csupán egy érettségizett vagy egy bölcsész munkanélküli.

Ha az embernek vannak anyagi tartalékai,még pozitívan is kijöhet egy pár hónapos munkanélküliségből. Feltöltődik és felmelegíti a régi kapcsolatait,amelyekre korábban nem volt ideje:) De ez a verzió persze nálunk igen ritka lehet.

titanvuki 2013.07.06. 09:13:20

@kacsa232:

"Fingod sincs a mai magyar valóságról! Egy nyomorult közmunkához is kell protekció,mert máskülönben le se szarnak!"

Ja. Nincs. Mert neked van fingod arról, hogy nekem miről van fingom, mi?

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.07.06. 09:26:44

ki az a hülye, aki munkásosztálybeliként magyarországon akar csicskázni?
de most tényleg? az meg is érdemli. ne nyöszörögjön, hanem alázatosan tűrje ahogy átbasszák, kizsákmányolják két forintért.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.07.06. 09:27:47

@kacsa232: Biztosan nem rossz szándékú, csak valahogy ügyetlen ehhez. Itt is arról akart írni, hogyan maradjon motivált az álláskereső, vagy hogyan motiválja magát, erre gyakorlatilag minden felvetése használhatatlan, de van olyan is, ami kifejezetten elkeserítő.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.07.06. 09:31:22

@soproni1: "Pedig egy évben két nap van, amikor semmit nem tudunk tenni. A tegnap meg a holnap." - ez nagyon jó, kösz!

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.07.06. 09:34:53

@kacsa232: A "nem tud tanulni" kitételt ne hangoztassuk. Azt elfogadom, hogy nincs lehetősége (anyagi, helyzeti), erre pedig az a megoldás rendszerszinten teremteni kell.

De tanulni, azt bárki tud, aki nem súlyos értelmi sérült, és minden egyéb feltétele adott (anyagi, helyzeti). Akkor már tényleg csak akarat kell.

IMHO · http://imho.blog.hu 2013.07.06. 09:37:29

A posztoló hozzáállása kitűnően bizonyítja, hogy az Orbánék által pénzelt és preferált harmatgyenge, ám annál modorosabb ÚGGNEVEZETT középosztálynak halovány lila fingja nincs, mi újság munkaügyben ebben az országban.

Az ÚGYNEVEZETT szót azért emeltem ki, mert míg egy egészséges társadalomban a középosztályba a saját erejükből vállalkozó, és másoknak munkát adó vállalkozói réteg tartozik, Orbán szánalmas, vak és érzéketlen "középosztályát" a multis közép- és felsővezető alkalmazottak, a közpénzekből tartott csókos magas beosztású közalkalmazottak, valamint a kormány kegyenc beszállítói rétege teszi ki.

IMHO · http://imho.blog.hu 2013.07.06. 09:43:10

@soproni1:

"azok még nem tudják, hogy rokont, barátot nem helyezünk el. Egy ismeretlen ezerszer jobb. Én mindig szívtam, ha a környezetemben segítettem."

Akkor te nem ebben az országban élsz.

A magyar uram-bátyám világ pontosan arról szól, hogy a sógorok, komák, uramék, bátyámék az első, bárminek a leosztásáról van szó. Ha ők már mind jól vannak, akkor jöhet az idegen. Még akkor is, ha a külsős sokkal jobb parti lenne. Mert ha a haveri kutya kölykét választod, szívességet kapsz érte cserébe. Míg ha az idegent választod, kiraknak a körből, a kapcsolatrendszerből, ami a megélhetésedet adja. És még meg is torolják.

quadrocs 2013.07.06. 09:54:11

Egy dolgot nem látok sehol: az önkénteskedést. Alapítványoknál, stb. Ott mindig van munka - tök mindegy, mi az ember szakmája. Van olyan feladat, ami a szakmájába vág. Munkakaresés mellett dolgozik napi néhány órát - máris emelt fővel járhat és van miről mesélnie az interjún. Az meg senkit se érdekeljen, hogy pénzért dolgozik vagy ingyen. EZ MŰKÖDIK. Önbizalmat ad, extra szakmai tapasztalatot - és nem zuhan bele az ember a legmélyebb depresszióba álláskeresés közben. Ráadásul ha nagyon belemennek ebbe a témába az interjún, mondhatja, hogy nem szereti a semmittevést, hasznossá szerette volna tenni magát és nyitott az újdonságokra.

kacsa232 2013.07.06. 10:04:33

@titanvuki: "A protekciót kiáltók túlnyomó többsége nem ért semmihez vagy nem eléggé ért ahhoz, amit csinál. "

Már bocs,de ebből azt szűrtem le,hogy fingod sincs arról,mi folyik ebben az országban!
Szerinted egy sima közmunkához milyen szakképesítés kell vagy miben kell jobbnak lenni,mint a többiek?

Az adminisztratív közmunkához kb egy érettségi,míg a fizikai közmunkához,pl egy kertésznek,még annyi sem. Elárulom neked,hogy kézzel-lábbal tapossák egymást az emberek ezekért a "munkákért"! Ezeknek a betöltése úgy megy,hogy meg van már előre,hogy X vagy Y vezetőnek az ismerőse foglalhatja el a munkahelyet,míg a másik lehetőségnél a másik közép vagy felső vezetőnek ez ismerőse,és így tovább,megy körbe!

Azt gondolná az ember,hogy a "piacon" más a helyzet,de nem,ott is a legtöbb esetben ugyanez van!
Egy vidéki gyárba lehetetlen bekerülni protekció nélkül egy sima betanított,nettó 85.000 ft-os hármom vagy négyműszakos munkára!

Úgyhogy hidd el,fingod sincs az egészről!

kacsa232 2013.07.06. 10:06:40

@quadrocs: Ebben igazad van,ez tényleg hasznos lehet,de vidéken erre nincs lehetőség!

Képzeld el,hogy egy 1-2 ezres vagy akár egy 5-6 ezres településen,mennyi lehetősége van az embereknek önkénteskedésre?

Kivancsi 2013.07.06. 10:09:55

nem ertem ezt a rinyat a munkanelkulisegtol?

alig vartam mar hogy verge lapatra tegyenek azt pihizzek.....

eddig 2x tortent meg 1993-1996 kozott legalabb volt idom diplomat szerezni kozben felmartam a segiiilyt meg atkepzesi tamogatast :)

no meg most
jon a segiilyke juroban mar 1 eve kozben nyelvet tanulok...
es kurvara nincs kedvem visszamenni dolgozni.....

quadrocs 2013.07.06. 10:13:09

@kacsa232: Szerintem mindig van valami - segíteni az időseknek stb. Mindezt a polgármesteri hivatalon keresztül. Tudom, hogy balekságnak tűnik, de nem az. Nekem egy év kellett ahhoz, hogy újraépítsem magam a kisgyerekes évek után - pedig az otthon töltött idő alatt igen komolyan képeztem magam (jól hangzó posztgrad diploma, új, piacképes tudás stb.). Ebben volt egy csomó ingyenmunka - az ingyenmunkának köszönhetően egy kis majdnem ingyen közalkalmazotti munka (felajánlották, mert jó voltam!) - aztán amikor úgy éreztem, hogy a tudásom jobb/több, mint valaha és fel tudok mutatni valamit, ami tényleg kiemel a tömegből, akkor vissza a versenyszférába. Mindezt igen komoly hátránnyal indulva (két pici gyerek!). Az mondjuk tény, hogy kellett hozzá egy nagyon stabil háttér és némi tartalék (szerencsére volt végkielégítés).

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.07.06. 10:13:11

@jobangel: ez így van. én mindent magam tanultam meg, amit dolgozom, amit tudok, az magyar iskolai rendszer ELLENÉRE.

Falkbeer_ellencsel (törölt) 2013.07.06. 10:13:33

Szóval, ha jól értelmezem, a cikk arról szól, hogy a Maslow piramis 3., 4., 5. szintjén álló egyén hogyan akadályozza meg, vagy "élje" túl, hogy munkája elvesztésével lejjebb csússzon/csúszik egy szintet, de a magyarországi dolgozók 80%-a az 1.-2. szinten áll, így számukra a poszt hasznos információtartalma nulla.
Magyarul: olyan nettó 300e fizetés feletti kategóriában egész jó tippeket ad a cikk munkanélküliség esetére, de a magyar melósok túlnyomó többsége NEM nettó 300-at keres, így ők ezzel semmit nem tudnak kezdeni (max. felkúrják az agyukat rajta, mint ahogy én is).

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.07.06. 10:20:59

@kacsa232:

"De az tény,hogy másként látja az ember a lehetőségeit egy piacképes tudás birtokában és anyagi tartalékokkal,mint csupán egy érettségizett vagy egy bölcsész munkanélküli."

Bölcsészként eddig az összes profilomba vágó munkahelyemre azért vettek fel, mert engem találtak megfelelőnek a pozícióra. Volt, ahol én voltam az egyetlen, ahol csak nekem nem volt protekcióm.

quadrocs 2013.07.06. 10:23:32

@Falkbeer_ellencsel: szerinted a piramis 1-2. szintjén álló magyar melós PONT ezt a cikket olvassa és még értelmezni is tudja? Ha mégis, akkor az szerintem már legalább a 3. szint :) (a cikk egyébként szerintem sem ér semmit - felsővezetői szinten PONT, hogy a kapcsolatok és a kapcsolati tőke számítanak, a többi csak bullshit).

titanvuki 2013.07.06. 10:24:48

@kacsa232: "sima közmunkához milyen szakképesítés kell vagy miben kell jobbnak lenni,mint a többiek? "

Nem mintha a közmunkások tennék ki a dolgozó társadalom jelentékeny többségét, de például még ebben a foglalkoztatási formában is ki lehet tűnni szorgalommal és tenni akarással.

"Ezeknek a betöltése úgy megy,hogy meg van már előre,hogy X vagy Y vezetőnek az ismerőse foglalhatja el a munkahelyet,míg a másik lehetőségnél a másik közép vagy felső vezetőnek ez ismerőse,és így tovább,megy körbe!"

Aha. A szokásos. 100 jelentkező emberből 1-et vesznek fel. A maradék 99-ből kb 20 keres másik lehetőséget, a fennmaradő 79 pedig mindenki mást okol, és protekciót kiabál.

"Azt gondolná az ember,hogy a "piacon" más a helyzet,de nem,ott is a legtöbb esetben ugyanez van!
Egy vidéki gyárba lehetetlen bekerülni protekció nélkül egy sima betanított,nettó 85.000 ft-os hármom vagy négyműszakos munkára!"

Ennek nem az az oka, hogy a rokonokat veszik fel, hanem az, hogy alacsony a munkahelykínálat. Nem mondom, hogy nem létezik protekció, de hogy nem olyan mértékben, ahogy a panaszosok állítják, az biztos.

Azonkívül döntsük el azt is, hogy mit nevezünk protekciónak! Az, hogy a kislányomat benyomom egy jó állásba, miközben pályakezdő és fingja sincs az ottani munkáról, az protekció. De mikor valaki a koránni MUNKAHELYEN szerzett kapcsolatati alapján találtatik meg, azt nehogy már protekciónak tituláljuk, mert nem az.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.07.06. 10:33:17

@jobangel: kivéve, ha pl. rossz a szeme (nem kell hozzá vaknak lenni - elég, ha csak annyira rossz, mint mondjuk az enyém), valamiért nehezen tud koncentrálni stb.
A súlyos értelmi sérült az te vagy.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.07.06. 10:35:38

Egyébként úúúúúgy imádom az ilyen posztokat.
Mikor olyan szépen elmagyarázzák (persze burkoltan), hogy aki nem dolgozik az valójában egy lusta, élősködő disznó...
Mintha olyan sok munkalehetőség lenne ebben az elbaszott országban.
(gyengébbek és jobangelke kedvéért: nem magamról beszélek, hanem úgy általában a munkát keresők nagy többségéről, akik elől a közmunkával még azt a lehetőséget is elvették, hogy "utcaseprőként" alkalmazotti státuszban dolgozhassanak)

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.07.06. 10:36:59

@titanvuki: de, olyan mértékben.
Nem egy helyről tudok, ahonnan csak azért rúgtak ki valakit, hogy utána ismerőst/rokont/ismerős ismerősét/stb. fel tudják venni... És hála dicső kormányunknak, immár következmények nélkül megtehetik, mert indoklás nélkül is ki lehet rúgni bárkit.

_Molly 2013.07.06. 11:16:11

@kacsa232: "X vagy Y vezetőnek az ismerőse foglalhatja el a munkahelyet,míg a másik lehetőségnél a másik közép vagy felső vezetőnek ez ismerőse,és így tovább"

Teljesen igazad van!

Egy volt kolléganőm most megy nyugdíjba, kérdeztem, tudja-e, hogy ki lesz majd az utódja. Azt mondta eddig 5 főnök jelezte, hogy neki van jelöltje a pozícióra, úgyhogy most attól függ a dolog, hogy ebből az 5 főnökből melyik fog győzni.

Tehát nem a jelöltek versenyeznek az állásért, hanem ők. Ez az ő csatájuk egymással, ehhez képest teljesen mellékes, hogy valójában melyikük jelöltje lenne a legalkalmasabb.

Így megy ez.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.07.06. 11:19:13

@jobangel: és ezt pont te írod... Hm. Egyébként érdekes, nekem az elmúlt évek alatt egyszer sem fordult meg a fejemben, hogy "lúzer" lennék, mert nincs állásom. Szerintem amíg ezt nem kezdi(te)k el emlegetni, addig a legtöbb munkakeresőnek eszébe sem jut ilyesmi.

titanvuki 2013.07.06. 11:22:23

@álfirkász: Most akkor kezdjük az ovis játékot? Nem, nem olyan mértékben.

Nem egy hely az hány hely, amiről te tudsz?
10-20-200? És hány munkahely van összesen?

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.07.06. 11:27:44

@titanvuki: munkát kereső ismerőseim közül(és volt/van belőlük szép számmal) nem tudok egy olyat sem, aki ismerős segítsége nélkül jutott volna munkához. Ja, de: párom talán... Ő volt a kivétel, aki erősítette a szabályt.

titanvuki 2013.07.06. 11:36:26

@álfirkász: Az én ismerőseimnek meg nem volt protekciója. Akkor ezek szerint 50% :-)

Tehát minden 2 állás megszerezhető, ha a jelentkező alkalmas rá.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.07.06. 12:03:50

@álfirkász:

Mint fent jeleztem, én is pont egy kivétel vagyok, bölcsész létemre.:P

Vegaaa 2013.07.06. 12:14:35

sokan említették itt a protekciót, de én egészen más megvilágításba is helyezném ezt a szót. vegyünk alapul egy átlagembert átlagos ismeretséggel és kvalitásokkal. ha ez az ember akkor is törődik a környezetében levő emberekkel/ismerőseivel, amikor az ebbe a bizonyos törődésbe (legyen az bármi!) fektetett energiának nem feltétlenül látja az azonnali hasznát, idővel mégis meg fogja kapni. nevezhetjük ezt hosszú távú gondolkozásnak, önzetlen segítségnek, de semmiképp sem jellemző a magyar emberre. én csak 5 éve dolgozok kereskedelemben, de ha holnap kirugnak, holnapután valószínűleg már nem lennék álláskereső. szeretem amit csinálok, jól végzem a munkám, a barátaim és ismerőseim nagy része szakmabeli és ápolom is velük a kapcsolatot, sőt az élettársam is kollegám...:) nem szivesen nevezném protekciónak azt, ha a jelenlegi munkahelyemről évekkel ezelőtt másik munkahelyre távozó jó ismerősöm holnapután segítene náluk elhelyezkedni abban az esetben, ha holnap megszűnne a jelenlegi munkahelyem. ebben a megvilágításban tűnhet ki az, hogy miért számít vesztesnek egy tartósan munkanélküli ember. lehet hogy azelőtt nem azt csinálta amit szeretett volna, vagy nem jól végezte a munkáját, nincs kapcsolatrendszere ami egyébként ingyen van, valamilyen szinten antiszociális a környezetével, de ezer más oka lehet még ennek, és természetesen azt is elfogadom hogy rajta kívűl álló okok is jelen lehetnek (pl. pályakezdő, életkor). a lényeg a lényegben, hogy ő csak bement dolgozni napi 8 órában, felvette a fizetését, és onnantól szart bele az egészbe. na az ilyen senkinek sem fog eszébe jutni, ha van üresedés.
egy kis sztori a margó szélére: munkám jellegéből adódóan sokat használom a telefonom, ami 1 héttel ezelőtt menthetetlenül elromlott. mindeközben felszabadult egy részmunkaidős állás, és egyből beugrott egy srác neve aki jól dolgozik és jóban is vagyunk egymással. személyesen megkerestem, ő elfogadta az ajánlatot, mert éppen most házasodik és jól jön egy kis plusz pénz. én mindeközben megemlítettem hogy sürgősen kellene valami jó telefon de olcsón. erre neki beugrott hogy egy volt kollegája tartozott neki és törlesztésként odaadta az alig használt telefonját, ami csak porosodik valahol valamelyik fiókban jelenleg. na azt most már én használom és hívnak is, mert meló van...

madai 2013.07.06. 12:34:09

Gratulálok a poszthoz, igazi bullshit gyűjtemény. Mégis miből finanszírozza a nyomorult munkanélküli a kikapcsolódást, hobbit, meg az időtöltést a barátokkal??
Voltam ilyen szituban és az ehhez hasonló baromságok semennyit sem segítettek. Ki lehet belőle mászni és kötelező is, mert nincs más választásod. De ezt a gagyi szöveget hagyjuk. Csak ideges lesz tőle bárki is, aki nyakig benne van.

kvadrillio 2013.07.06. 12:52:15

"A cikk írója 1 nappal a szöveg átadását követően állást kapott HR Igazgatói pozícióban. "

...:)...és ki volt a csókosa ???????????????

na, nem nevetünk..., mert ez a probléma már sokmillió ember életébe került eddig !

levendulabandi 2013.07.06. 12:53:32

@Vegaaa: Tudod 2 ismerősöm is vezető állásban dolgozott, hatalmas kapcsolati tőkével rendelkezett. Minden barátjuk, ismerősük biztosította arról őket, h ha majd bajba kerülnek, azaz elveszítik az állásukat, akkor számíthatnak rájuk, hisz az illetők is sokat segítettek ezen embereknek.
Beütött a krach úgy kb. 2 év múlva. Az ismerősök, barátok, akik anno segítségüket ígérték, hirtelen eltűntek, ezen emberek hívásaira nem válaszoltak, titkárnővel letagadtatták magukat. 2 különböző cég, 2 különböző emberéről van szó. Egyikőjük felső, másikójuk középvezető volt. Amíg állásban voltak, ők is megesküdtek volna, h secperc alatt lesz másik állásuk...Tanultak belőle.

IMHO · http://imho.blog.hu 2013.07.06. 14:44:23

@Vegaaa: Igazad lehet. A kereskedelem pontosan az a terület, ami felfutóban van, hiszen az emberek egyre jobban élnek és egyre többet költenek az országban. Biztosan egy nap alatt találnál a kereskedelemben üres állást, vagy találnának neked az alkalmazott barátaid, ha kirúgnának onnan, ahol most dolgozol.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.07.06. 15:09:09

@IMHO:

Nincs értelme "a" kereskedelemről beszélni, maximum egyes részterületekről érdemes megállapítani, hogy éppen most mennek-e.

2013.07.06. 15:32:36

@_Molly:

A leírásod alapján erős a gyanúm, hogy ez valami alibi kádertemető pozíció lehet a közszférában a máshova nem kellő ismerősöknek.

Ez alapján azért általánosítani a teljes magyar munkaerőpiacra egy kicsit merész szerintem.

kacsa232 2013.07.06. 17:10:45

@titanvuki: "Ennek nem az az oka, hogy a rokonokat veszik fel, hanem az, hogy alacsony a munkahelykínálat. Nem mondom, hogy nem létezik protekció, de hogy nem olyan mértékben, ahogy a panaszosok állítják, az biztos"

Hát éppen ez a lényeg!!:)))

A baromi kevés munkahelyet a piacon,azt is ismeretség alapján lehet betölteni!!

Próbálj már meg Debrecenben,Nyíregyházán egy gyárba bekerülni,csak úgy,hogy beadod az életrajzodat!:)
(mérnök,infós állás megpályázása,nem ér)

Elárulom neked,hogy még csak vissza sem fognak jelezni! És akkor tedd hozzá,hogy mi a helyzet a kisvárosoknál! Ott aztán, hatványozotabban igaz ez a jelenség!

"Azonkívül döntsük el azt is, hogy mit nevezünk protekciónak! Az, hogy a kislányomat benyomom egy jó állásba, miközben pályakezdő és fingja sincs az ottani munkáról, az protekció. De mikor valaki a koránni MUNKAHELYEN szerzett kapcsolatati alapján találtatik meg, azt nehogy már protekciónak tituláljuk, mert nem az. "

??? Ezt most nem nagyon értem,miért nem is protekció,ha egy korábbi munkatársam "nyom" be egy munkahelyre?

Lehet itt romantikus ábrándokat kergetni,de a valóság messze van attól,amit elképzelsz!

Bárcsak igazad lenne!

kacsa232 2013.07.06. 17:16:32

@titanvuki: "Nem mintha a közmunkások tennék ki a dolgozó társadalom jelentékeny többségét, de például még ebben a foglalkoztatási formában is ki lehet tűnni szorgalommal és tenni akarással."

Azért hoztam fel példaként,mert az utóbbi néhány évben ez a "húzóágazat" a munkaerőpiacon,és van benne személyes tapasztalatom is!

A második részével egyetértek, van ilyen,hogy valakit állandóra felvesznek közmunkából,de nagyon ritka!

titanvuki 2013.07.06. 18:57:10

@kacsa232:

"??? Ezt most nem nagyon értem,miért nem is protekció,ha egy korábbi munkatársam "nyom" be egy munkahelyre?"

Azért mert ezt kapcsolati hálónak nevezik. Aki beajánl, az nem azért ajánl be, mert a kisfia, kislánya, szeretője vagy, hanem mert dolgozott veled és látta, hogy rendesen elvégzed a feladataidat.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.07.06. 20:36:37

@kvadrillio: kérdeztem már, hogy egy ilyen rühes, a magyar törvényeket és helyesírást lábbal tipró náci gazember miért nincs még kimoderálva a blogról? :D

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.07.06. 20:38:32

@Mj: és megkérdezhetem, hogy bölcsészként milyen munkára vettek fel? (ha pszichomókusnak... hmmmmm... :D)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.07.06. 20:43:28

@álfirkász:

Például műtárgykereskedelemben utazom, művtörisként. Jelenleg meg üzletvezető vagyok, és Zsolnayval foglalkozom.

kacsa232 2013.07.06. 21:44:06

"Azért mert ezt kapcsolati hálónak nevezik. Aki beajánl, az nem azért ajánl be, mert a kisfia, kislánya, szeretője vagy, hanem mert dolgozott veled és látta, hogy rendesen elvégzed a feladataidat."

Ez teljesen ugyanaz,annyi a különbség,hogy ha engem segítenek,akkor azt kapcsolati hálónak nevezzük,ha pedig mást segítenek be egy állásba,akkor azt protekciósnak:)))

Tök ugynaz a 2 fogalom!

Ugyan 10 jelentkező közül,honnan tudod,hogy a másik 9 jelentkező nem végezné el legalább úgyanúgy az adott munkát,mint a "kapcsolati hálós"? Sehonnan....csak a másik 9-et kiszórják,mert őket nem ajánlotta be senki:)

Hiába csűrjük-csavarjuk,ez ugyanaz!

titanvuki 2013.07.06. 21:46:48

@kacsa232: "Tök ugynaz a 2 fogalom!"

Kurvára nem ugyanaz.

Az egyik azon a tapasztalaton alapszik, hogy láttam a másikat, hogyan végzi a feladatát.

A másik pedig az uram-bátyám.

"Ugyan 10 jelentkező közül,honnan tudod,hogy a másik 9 jelentkező nem végezné el legalább úgyanúgy az adott munkát,mint a "kapcsolati hálós"?"

Igen, lehet, hogy jobb lenne a másik 9 közül valaki, de ezt egy beszélgetés alapján nem lehet megítélni, viszont akit ajánlok, arról TUDOM, hogy jól végzi.

kacsa232 2013.07.07. 08:55:20

@titanvuki: Cinikusan azt szokták mondani,hogy amikor engem tesz eb egy ismerősöm egy állásba,akkor az kapcsolati háló,ha mást tesznek be,akkor az protekciós!

Ugyan mennyirte vígasztalja a másik 9 jelentkezőt,hgy engem vettek fel csakis azért,mert láttak 5-6 évvel korábban dolgozni,hasonló munkakörben?

Vagy ha egy egyetemi csoporttársam segít be elhelyezkedni,az mennyiben nem sima protekció?

Ragozhatod ezt orrba-szájba! A lényegen nem változtat,ha valakit egy csókos miatt nem vesznek fel egy munkahelyre.
És az ide kommentelők közül ezt pontosan látják is,csak te ragaszkodsz a naív álomvilágodhoz,úgy tűnik! Hogy a teljesítmény számít + bla-bla-bla...

Protekció nélkül eláshatja magát az ember!

titanvuki 2013.07.07. 16:19:34

@kacsa232: Akkor hívd protekciónak, aztán sírjál, hogy nem kapsz állást.

Karriertanacsado 2013.07.07. 21:15:23

@jobangel: Kedves Jobangel, azt gondolom, hogy aki dolgos, és küzd, talál munkát.

Karriertanacsado 2013.07.07. 21:19:14

@jobangel: @Falkbeer_ellencsel: Kedves Falkbeer! A blog nem a kétkezi munkásosztályt célozta meg eredendően.

Karriertanacsado 2013.07.07. 21:23:31

@madai: Kedves Madai, Amennyiben neked korlátaid vannak, ne a blogírót okold. Lehet csomó ingyenes programra menni, és lehet ingyen, biciklivel közlekedve barátokkal találkozni, közösségeket keresni, ahol támaszra lel az ember. Egy csomó ingyenes lehetőség van, csak venni kell a fáradtságot arra, hogy ezt feltérképezzed. Persze sokkal egyszerűbb panaszkodni, siránkozni, hogy milyen nehéz.

Karriertanacsado 2013.07.07. 21:32:28

@jobangel:
Nem látom értelmét annak, hogy "átjársz" ide beszólogatni,ugyanis azt gondolom, hogy a megjegyzéseid nagy része üres kötekedés csupán. Eddig próbáltam intelligens módon nem felvenni a kesztyűt veled és tiszteletben tartottam a te territóriumodat: nem szóltam hozzá negatív dolgokat a te cikkeidhez, és nem is minősítem azokat. Viselkedésed egyértelműen arról árulkodik, hogy késztetést érzel a másik munkájának lealacsonyítására, hogy ezzel te jobban kitűnhess. Hát nem fogsz. Magadat járatod le ezzel csupán. Sajnálom.

Miért érzi mindenki hazánkban, hogy egy jó kezdeményezést azonnal, csírájában el kell folytatni?
Miért jó az, hogyha negatív dolgokat látunk meg mindenben? A dühöt, a haragot a világ fele ne ezen a blogon éljétek ki, ez csupán projekció- sem én sem a blogíró nem hibás a hazánkban végbemenő folyamatokért, a gazdasági helyzetért!!

Semmilyen ellenszolgáltatást nem kérek én sem és volt ügyfelem sem azért, hogy írunk. Ha nem tetszik,ne olvasd- álljon tovább mindenki, aki azt érzi, hogy ez az oldal szinten aluli, rangon aluli neki.

Akkor az érvek: azt gondolom, hogy az álláskeresés nehézségeinek nagy része lelki szinten zajlik. Persze vannak anyagi nehézségek is, de ez a cikk a lelki folyamatokról szólt. Ha praktikus tanácsokat adok, akkor az a baj, ha meg mentálisakat, akkor az a baj. Ha kérdezek, hogy mire van szükség, akkor az a baj.
Ha foglalkoztál önismerettel és a felszínnél kicsit mélyebb dolgokkal, mondjuk coachinggal, akkor tudod, hogy a lelki folyamatokra nincsen aa felszínes üres frázisoknál jobb tanács. Pl. a türelem minden egyes személy esetében mást jelent, más szintű a megbírkózás képessége, a tanult problémamegoldási technikák stb., így sajnos csak felszínes tanácsokat lehet adni. Ha valakinek személyre szóló problémamegoldásra van szüksége, az forduljon olyan szakemberre, aki csak az ő problémájával foglalkozik.

Nem szeretnék lealacsonyodni ahhoz, hogy egymást méregessük a releváns szakmai tapasztalatai és releváns tanulmányai szempontjából - de a megjegyzéseid tartalmi oldalról arról árulkodik, hogy a területben nem mélyedtél el kellőképpen, hozzászólásaid csupán üres támadások mintsem megalapozott szakmai vélemények.

Karriertanacsado 2013.07.07. 21:43:39

Amúgy Jobangel-nek köszönet jár, mert támadásaival, hullámverésével felkavarta a blog látogatottságát.

Ha mást bántani akarsz, a dolog visszaüt. Ez most is igaz. Alap buddhista elv, a jó oldala is- ha valakinek jót adsz, azt is visszakapod. Érdemes lenne átgondolni!!!

S kommentelj nyugodtan, növeld csak a látogatottságot :-)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.07.07. 22:00:44

@Karriertanacsado: Jaj, ez de gyenge. A blog nem territórium, ha pedig segíteni akarsz embereknek, azt nem így kell. Leírtam, miért nem. Látszik, hogy álláskeresőt még csak állásinterjún láttál, és nem tudod, hogyan lehet nekik segíteni. Mert soha egyetlen egy sem bízhatott meg benned, nem volt rá alkalmuk.
Pedig egyszerű: arra adj releváns tanácsot, amihez értesz: írd le, mi fontos neked egy állásinterjún a jelöltben (nem a harisnyaviselés, ugye?), írd le, mit kellene elmondania, mit hiányolsz egyes esetekben. Hogy miért kap meg valaki egy állást, vagy miért nem az állásinterjú hatására. Hogy mi kerül egy interjú utáni jelentésbe, és mi nem. Meg ilyenek. Ezek hasznosak. Ebből tudna tanulni az, aki szeretne. Így segíthetnél embereknek.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.07.07. 22:06:00

@Karriertanacsado: Ott tévedsz, hogy bántani akartalak volna. De van az úgy, hogy emberek nem értenek egyet egymással.

Karriertanacsado 2013.07.07. 22:35:46

@jobangel: Akkor intelligensen kell kezelni. Én sem járok át hozzád ellenséges hangulatot szítani. Amúgy feltűnt, hogy csak te írtál negatív hozzászólásokat? Veled lehet a baj....
Érveket kérek, ne üres támadásokat. Légyszi.

Karriertanacsado 2013.07.07. 22:36:54

@jobangel: Ki vagy te, hogy megírod, hogy hogy KELL? Mi az, hogy kell?
Ez egy ILYEN blog. A tied meg amolyan. Én sem akarlak téged megváltoztatni.
Amúgy a látogatottságom két hét után elég magas. Kösziiiii!!!!!

Karriertanacsado 2013.07.07. 22:44:02

Amúgy Jobangel-nek üzenem, hogy szerintem az a baj, hogy nem pozitív példát mutat az embereknek. Én azt próbálok. Nem támadok, igyekszem valódi érvekkel konstruktív hozzászólásokat írni, konstruktív módon. Az üres támadások sem önmagadat sem a hazai olvasókat nem építik- példaként azt látják, hogy mindig a másikban van a hiba. Abban van a hiba, ahogy én írok, ahogy én gondolkodok. Hol van az megírva, hogy csak egyféleképpen lehet blogot írni, és egyféleképpen lehet gondolkodni?
Lehet válaszolni, de nem támadni. Van különbség, kedves Jobangel.
Azt gondolom, hogy pozitív példaként akkor járnál el, ha azt mutatnád az embereknek, hogyan lehet felemelni egymást,hogyan lehetne egy közös célért együtt küzdeni (történetesen egy jobb és kultúráltabb országért, ahol a tehetetlen emberek nem üres blogkommentelésben élnék ki dühüket hanem valódi megoldásokat keresnének a problémájukra) hogyan lehetne együttműködni, s az együttműködésből közös előnyt kovácsolni. Ez csak a játékelmélet- az egész ország többre jutna, hogyha látna erre pozitív példákat- és nem azt látnák, hogy még a blogírók is egymást támadják.
Sajnálatos.

Karriertanacsado 2013.07.07. 23:01:56

@jobangel: kedves Jobangel, fogok más témákról is írni, idő kérdése. Ez egy blog, nem egy 10 kötetes mű egyszerre kiadva, tehát folyamatában megy a dolog, de nyilván ezt te is tudod, gondolom, az első bejegyzésedben nem volt szó ötezer témáról egyszerre. Legalábbis remélem.. Én sem írom meg, hogy te miről írjál. Kérlek, te se tedd.

Vegaaa 2013.07.08. 12:16:14

@levendulabandi: tudod édesapám közel 40 évig dolgozott a MOL-nál (anno NKFV ugye). mielőtt nyugdíjba ment (most sincs 60 éves, a cég kifizeti a maradékot) már külföldre járkált rendszereket átadni, szóval az utóbbi bő 20 évben már nem a 3 műszakos kétkezi melót csinálta. el lehet képzelni hogy hány vállalkozóval van/volt kapcsolatban, és nem tudott nekem állást találni egyiknél sem, pedig nem speckó helyekre akartam menni, csak 1 év állásnélküliség után BÁRMIT csinálni. volt egy cég aki szóba állt velem, elfogadták az önéletrajzom. aztán magánszámról(!) megcsörgettek szó szerint egyszer, 5 percre rá kaptam az emailt hogy mivel nem tudtak elérni ezért mást hívtak be személyes elbeszélgetésre. színjáték volt az egész, hogy én legyek lusta és ne legyen harag. a kisszobából látom Algyő fényeit, mégsem tudok odamenni dolgozni, mert döglődik az olajipar és kezd már nagyon durván belterjes lenni. ezt csak azért írtam, mert nagyon nem mindegy milyen területen mozog az ember. mert a terület a lényeg, és nem az hogy felsővezető vagy csak egy szimpla alkalmazott az ember.

Vegaaa 2013.07.08. 12:45:41

@IMHO: a kereskedelem pont az a terület, ami mindig is volt és mindig is lesz. nem éri meg benne dolgozni, de legalább van, és lehet terjeszkedni jobbra-balra plusz pénzért, nem csak fel és le. az meg hogy szerinted egy alkalmazottnak csak alkalmazott barátai lehetnek, sokat elárul magadról. nyilván én sosem focizhattam rendszeresen áruházigazgatóval, nem is lehet meg nekem a telefonszáma, nincsen kapcsolatom területi képviselőkkel, a közvetlen főnököm - aki középvezető - nem segített költözéskor szekrénysort hurcibálni, nem söröztünk együtt sose (több más vezetővel együtt), és most hogy egyiket-másikat vidékről áthelyezték Budapestre, nem is hívtak fel hogy menjek utánuk. ki sem rúgtak, máris van hova mennem.
süti beállítások módosítása