Karriertanácsadó blog

Fejvadászként, kiválasztási szakemberként számos fantasztikus interjún vettem részt, ugyanakkor voltak kevésbé jól sikerültek is. Emellett az interjúim során egyre gyakrabban láttam a bizonytalanságot, az álláskeresők nem látják, hogy merre és hogyan lépjenek. Tapasztalataimmal szeretnék segíteni minden álláskeresőt, interjúra készülőt és karrierépítőt.

Ajánlott blogok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

7 kérdés, amit soha ne kérdezz meg állásinterjún a leendő munkaadónál

2013.06.29. 01:50 Karriertanacsado

index.jpgMost azokat a kérdéseket szedném egy csokorba, melyek megkérdezése után jelentősen csökken az esélyed a munka elnyerésére. Nem állítom, hogy nem kapod meg a pályázott állást, hiszen az álláspiac kereslet-kínálat függvénye, így bizonyos hiányterületeken kicsit többet is megengedhetnek maguknak a jelöltek. A túlkínálati piacokon azonban jobb óvatosnak lenni egyes kérdésekkel.Elöljáróban annyit hozzáteszek, hogy szellemi pozíciókra való kiválasztással foglalkoztam csupán, s többnyire tapasztalt szakemberekkel interjúzom. Egyes lenti kérdések ugyanis lazán feltehetőek bizonyos szakmákban, a többműszakos munkarendben dolgozók esetén vagy óradíjas munkavégzéskor pl. fontos a munkaórát és időbeosztást tisztázni.

Tehát:

1.Kell túlórázni a pozícióban?   Milyen hosszú az ebédidő?  Legkorábban mikor lehet hazamenni?
Amennyiben arra vagy kíváncsi, hogy mennyi órát kell naponta munkával töltened, akkor nem érdekel maga a feladat, s arra pályázol, hogy minél kevesebbet kelljen aktív tevékenységgel töltened. Persze, ha valaki egy évtizede túlórában robotol, s ez elől menekül, szeretné tudni ezt a fontos tényezőt, különösen ha nem fizetik ki.
Javaslat helyette: Hogyan néz ki egy tipikus napja egy munkavállalónak ebben a pozícióban?

2. Mivel foglalkozik a cég?
Lefordítva: egyáltalán nem néztél utána, hogy hova jössz, és miért. Ha a cégről az alapadatokat sem tudod, akkor nem kutakodtál utána, még a könnyen elérhető adatokat sem kerested meg. Magyarul nem érdekel.

3. Mennyi idő eltelte után számíthatok előreléptetésre?
Ez a kérdés azt jelenti, hogy a felajánlott állás nem érdekel, csak a kinevezésre, előléptetésre hajtasz.
Javaslat helyette: Hogyan néz ki egy tipikus karrierút ezen a területen Önöknél?

4. A cégnél monitorozzák az internethasználatot? Önök letiltják a Facebook használatot?
Egyértelmű, hogy a jelölt sokat szeretne internetezgetni napközben. Ezt a kérdést hagyjuk ki!

5. Bármilyen jellegű kérdés az interjúztató személyes életére vonatkozóan TILOS
Pl. Ön szeret itt dolgozni?
Semmiképpen ne vájkáljunk a velünk szemben ülő személyes életében, sem munkájával kapcsolatosan, sem  magánéletére vonatkozóan ne tegyünk fel kérdéseket. Ez nem egy baráti beszélgetés, nem sörözés. Kerüljük a személyeskedést, ne "haverozzunk". S ne interjúztassuk le az interjúztatót.

6. Bármilyen kérdés a fizetésre, juttatásokra vonatkozóan
Pl. Mennyi a fizetés? Van-e túlórapénz? Milyen juttatásokat adnak?
Jellemzően az interjúztató kérdezi meg a mi fizetési elvárásunkat. A többi részlet- amennyiben az elvárások egyeznek- csakis a végső fázisban derül ki.

7. Önök csinálnak drogtesztet a pályázóknál?
Sajnos ilyen kérdéssel is találkoztam már. A jelölt nagy valószínűséggel gyakran élt ilyesfajta szerek használatával. Nem jutott tovább.

Örömmel várom a további antikérdés- javaslatokat!

2 komment

Címkék: tilos interjúkérdések

A bejegyzés trackback címe:

https://karriertanacsok.blog.hu/api/trackback/id/tr915382968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

olgavagyok 2013.07.02. 18:35:40

ad 7: totális feltételezés, hogy azért kérdezi.

Azért kérdi, mert semmi közötök hozzá

www.krs.hu/admin/data/file/112_alkoholszonda.pdf
süti beállítások módosítása