Karriertanácsadó blog

Fejvadászként, kiválasztási szakemberként számos fantasztikus interjún vettem részt, ugyanakkor voltak kevésbé jól sikerültek is. Emellett az interjúim során egyre gyakrabban láttam a bizonytalanságot, az álláskeresők nem látják, hogy merre és hogyan lépjenek. Tapasztalataimmal szeretnék segíteni minden álláskeresőt, interjúra készülőt és karrierépítőt.

Ajánlott blogok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az a bizonyos valakinek a valakije

2013.07.08. 14:59 Karriertanacsado

networking.jpgElőző bejegyzésem kommentjei között is többször előjött a téma, mely szerint a "protekció" nagyon fontos az álláskeresésben. Ezt a témát szeretném körbejárni és saját meglátásaimat megosztani Veletek.

Mi is az a protekció?

A múlt rendszer nem piaci alapon működő gazdaságában az emberek jelentős része ismeretségi alapokon jutott álláshoz. A gazdaság nem piaci igényeket elégített ki, így teljesen mindegy volt, hogy a cégnél dolgozó emberek közepes képességűek vagy kiválóak.

A versenyhelyzetben viszont a cégek nem engedhetik meg maguknak, hogy ne a legjobb képességű szakemberekkel dolgozzanak. Minél alaposabb a tudása, szerteágazóbb a tapasztalata valakinek, minél jobban ismeri a piacot, minél több kapcsolata van, annál értékesebb és annál nagyobb eséllyel jut álláshoz.

Egyes piacok, mint pl. az állami cégek, önkormányzati és politikai állások nem piaci alapon működnek. Sokkal több szál mozgatja ezeket, mintsem egy kívülálló számára átlátható lenne.

Így, ebben a bejegyzésben a tiszta versenyhelyzet piacáról szeretnék beszélni.

Protekció=Kapcsolat? Azaz a NETWORKjob-connection-logo1.jpg

Nevezzük inkább kapcsolatnak, a protekció egy kissé pejoratív megnevezés. Régen a protekció ugyanis a teljesítményt nélkülöző előnyhöz juttatást jelentette- akinek volt protekciója, akár képességek és tudás nélkül is boldogulhatott. Ez a helyzet mára megváltozott. Azonban a kapcsolatok fontossága megmaradt, hiszen egy ember sem létezhet csak egymaga egy társadalomban- már az is kapcsolat, ha a sarki zöldséges egy átlagos köszönés helyett hozzá teszi, hogy "remélem, jól van a férje"- ez azt jelzi, hogy többet tud rólunk, s már ez is előny.

S a kapcsolatok léteznek, a kapcsolatok erőt és hatalmat adnak. A kapcsolati tőke plusz előnyhöz, információhoz juttat, minél több kapcsolati háló tagjai vagyunk, annál több szálat tudunk mozgatni, ha valamire szükségünk van- legyen szó üzletről, álláskeresésről vagy civil problémákról. A kapcsolatépítés jelentőségét sokan hajlamosak elhanyagolni.

A személytelen kapcsolatok nem biztosítanak előnyt másokkal szemben, álláskeresés esetében csak egy vagyunk a többezer közül.

A kapcsolati háló, azaz network építése legyen életünk része- a munkahelyen, az iskolában, a barátok esetében. Sokszor egy munkavállalót az különbözteti meg a többiektől, hogy képes jó kapcsolatot ápolni munkatársaival és képes azokat hosszú távon fenntartani. Felismeri a személyesség erejét. A kapcsolatok közös érdeken alapuló szövetségek- olyan nincs, hogy valaki csak segítséget kap és soha nem ad. Ezt már a Keresztapa c. filmben is megtanulhattuk.

A kapcsolatok építését érdek nélkül érdemes végezni. Ez egy attitűd, egy hosszútávú befektetés és ne akarjunk egy hónap múlva már aratni. Ráadásul nem biztos, hogy szükség esetén a  segítség onnan jön, ahonnan várnánk. Ha csupán azért találkozunk, kávézunk, dumálgatunk valakivel, mert szeretnénk tőle valamit, a másik megérzi és a kapcsolatnak már vége is.

Alapelvként: próbáljunk minél több mindenkivel jó kapcsolatot ápolni, kezdve az iskolapaddal. Mindenki járt iskolába, mindenkinek voltak osztálytársai- ezek az egyik legszorosabb kapcsolatok még középkorúaknál is. Ápoljuk ezeket a kapcsolatokat - szerencsére az internetes közösségi portálok ezt leegyszerűsítik. A kapcsolatépítés sok időt, türelmet igénylő feladat, itt is igaz: nincs ingyenebéd!

Létezik egyáltalán protekció az álláskeresésben?

Igen, létezik. Itt is működnek a kapcsolatok, de a szó pozitív értelmében.

  • Egyes felmérések szerint az állások háromnegyede úgy töltődik be, hogy nincs meghirdetve és nem használják a fejvadász szolgáltatásait. Ezek a kapcsolatokról szólnak: volt kollegákból, a piacon ismert és elismert szakemberek kínálatából könnyen betelnek az állások. Fejvadászként mi csak a maradék kb. 25% bizonyos %-án dolgozhattunk, miután a cégek megmozgatták a kapcsolati hálójukat, működésbe hozták az ajánlási rendszert, saját maguk kerestek- de még mindig nincs meg a jelölt.
  • Ha több egyforma tudású versenyző van, akkor egy ismerős plusz előnyt adhat- bejuthatunk egy interjúra, vagy plusz információt kaphatunk ismerősünk által- de ott már rajtunk a sor, hogy bizonyítsunk! S ha felvesznek, nem biztos, hogy azért vettek fel, mert mi  jobbak vagyunk a többi pályázónál, hanem azért, mert van bizalom. Egy álláspályázó személye összetett és a teljesítménye előre nem megjósolható, így ha valakiről tudják, hogy megbízható és szorgalmas, akkor hajlamosak a biztos jót választani a bizonytalan jó -val szemben.A kapcsolatok a bizalomról szólnak: ismerlek, tudom milyen ember vagy és tudom azt is, hogy mire számíthatok az esetedben.
  • A versenyszférában nem szívesen vesznek fel olyan embert felelős munkahelyre, aki nem ért a munkához, képtelen ellátni a feladatot, csupán azért, mert valakinek a valakije. A vezetőkön erős a nyomás, teljesíteni kell- nem engedheti meg egy vezető sem magának, hogy gyengébb kollega legyen a csapatban, mert az a többieket is visszahúzza. Egy csapat akkor jó,ha mindenki egyformán húz. Egy kilógó munkatárs már fel is boríthatja a csapatszellemet. Felelős vezetők jól tudják, hogy egy rosszul teljesítő kollega felvétele nemcsak demoralizálja a csapatot, hanem pluszmunkát hárít a többikre, vagy akár saját magára. Ezt senki sem vállalja hosszú távon.
    A kapcsolatnak csak akkor van jelentősége, ha x számú, teljesen egyforma képességű és tapasztalatú jelölt közül kell valakit választani- így ha van vkinek ismeretsége, már segítség. De ha rosszabb a többinél, teljesen esélytelen.
  • Ha valaki ajánl bennünket, akkor az már azt jelzi, hogy bizalma van irányunkban. Ezt a bizalmat meg kell hálálni és szolgálni kell. Az ajánló ugyanis rizikót is vállal az ajánlással- és csak reméli, hogy jól teljesítünk majd és nem hozunk rá szégyent.
  • Pályakezdők, gyakornokok esetében kisebb a rizikó és alacsonyabb az elvárás is. Emellett elvileg több a lehetőség is. Ezeken a szinteken tehát valamivel gyakoribb az ajánlás.

networking2.jpg

Összességében azt gondolom, hogy nem szabad elhanyagolni a kapcsolatok erejét. Érdemes felismerni a jelentőségét és tenni azért, hogy nekünk is legyenek akár készpénzre váltható kapcsolataink- de ez sok munkába, törődésbe kerül a mi oldalunkról is- s nem biztos, hogy minden befektetés megtérül!

Ugyanakkor: kapcsolatok nélkül, sok szorgalommal is lehet munkához jutni! Mindenre van példa!

Nyitottság és aktív élet: minél több embert ismerünk, annál jobb. Járjunk el rendezvényekre, beszélgessünk minél több emberrel - a lehetőségeinkhez és körülményeinkhez mérten.

Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy egyes vidéki kisvárosokban teljesen mások a lehetőségek. Nem éltem mindenütt, nem tudok konkrét tippeket adni- csak tanácsot arra vonatkozóan, hogy attitűdváltoztatással saját magunkon is segíthetünk. A lehetőségeket mindenkinek magának kell megtalálnia.

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://karriertanacsok.blog.hu/api/trackback/id/tr575395962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a_tom 2013.07.10. 10:45:09

"A versenyhelyzetben viszont a cégek nem engedhetik meg maguknak, hogy ne a legjobb képességű szakemberekkel dolgozzanak."

Ha tényleg tiszta és komoly versenyhelyzet lenne a gazdaság legtöbb területén, akkor lenne ebben némi igazság. A szomorú valóság ehelyett, hogy;
- nincs verseny, mert a "konkurens" cégek kartellt alkotnak
- a nagyhalak felzabálják a kicsiket, vagy elnyomják
- ezer szállal kötődnek az államhoz, támagotásokon, kedvezményeken, pályázatokon, különmegállapodásokon keresztül

- emellett még ott van az ország szinte minden területét érintő lopások, csalások, hamisítások, sikkasztások, megvesztegetések, stb... Úgy van kitalálva az egész rendszer hogy jó bonyolult és átláthatatlan, zavaros, állandóan változó, hogy jó sokat lehessen csalni, anélkül viszont irgalmatlanul nehéz, néha lehetetlen boldogulni. Ezért lett a legfontosabb tulajdonsága a munkavállalóknak, az üzletfeleknek a "megbízhatóság". Lehet a legjobb szakember akár, de ha nem tartja a száját amikor látja a gyanús pénzmozgásokat, a megvesztegetéseket, a dupla könyvelést, a munkaügyi, munkavédelmi, közegészségügyi szabálysértéseket, stb, stb.. az nem jó.

A gazdaság meg közben száguld, a sok "hozzáértő" jómunkás csodákat művel a saját kis területén...

68nyara 2013.07.10. 12:57:45

Azért ezt a versenyszférában nem olyan a kapcsolati tőke (gyk. protekció) mint az államiban kicsit árnyalni kellene. Először is meg kell nézni azokat a cégeket amelyek igencsak multinak számítanak itthon. (a teljesség igénye nélkül: MOL, TESCO, AUCHAN, PENNY, stb.....) Bizony tömegével kerülnek be a "kapcsolati tőkével" rendelkező emberek. Nem az a baj, hogy azt választják ki a jók közül, akik különben elvárásokban megfelelnek, akinek van valami kapcsolata (bár ez sem lenne helyes), hanem azt, hogy a minőségtől függetlenül, az kerül előre akinek az érdekében "szóltak". Mondjak példákat is? Nem véletlen, hogy a magyarországi ilyen jellegű cégeknél a munka minősége nem éri el a tőlünk kissé szerencsésebb fejlődésű Botswana, vagy Ghána szintjét sem. Ami pedig a legrosszabb: pont nem az alsó szinteken jellemző ez a viselkedés.
süti beállítások módosítása