Karriertanácsadó blog

Fejvadászként, kiválasztási szakemberként számos fantasztikus interjún vettem részt, ugyanakkor voltak kevésbé jól sikerültek is. Emellett az interjúim során egyre gyakrabban láttam a bizonytalanságot, az álláskeresők nem látják, hogy merre és hogyan lépjenek. Tapasztalataimmal szeretnék segíteni minden álláskeresőt, interjúra készülőt és karrierépítőt.

Ajánlott blogok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Öltözködési tanácsok interjúra- hölgyeknek

2013.06.27. 16:52 Karriertanacsado

Számtalan cikk, tanács jelent meg az öltözködési etikettel kapcsolatosan, mégis úgy gondolom, hogy mind a mai napig súlyos hibákat vétenek az interjúalanyok ezen a téren. Holott, az interjún való megjelenés nagy mértékben segítheti vagy visszavetheti elhelyezkedési esélyeinket- ezt számos kutatás támasztja alá. Érdemes tehát alaposan átgondolni öltözékünket, megjelenésünket.

Első körben a női megjelenés mikéntjéről szeretnék beszélni. A szerintem legfontosabb tudnivalók tehát:

1. A ruházat legyen harmóniában viselőjével és személyiségével.

job-interview-spring1.jpgEzt tartom az egyik legfontosabb alapszabálynak! Sugárzik egy nőről, ha életében először vesz fel szűk szoknyát és ügyetlenül mozog benne az interjú során. Esetleg nem tud járni a magassarkú cipőjében és botladozva lép be az interjúszobába. Ez sokszor nevetséges is tud lenni!

Ha egy hölgy a személyiségéhez illeszkedő ruházatban jelenik meg, komfortosan érzi magát, nem feszeng, nem igazgatja a szoknyáját, nem húzogatja a harisnyáját-  így felszabadultabban is viselkedik. Ebben az esetben sokkal jobban tud a mondandójára koncentrálni, így ezzel is növeli esélyeit a sikerre.


2. A ruházat legyen harmóniában a céggel, ahova pályázunk!

Nem tudom kellőképpen hangsúlyozni ennek fontosságát! Nem minden cégnél ugyanaz a nyerő ruházat! Fejvadászként az előszűrést végzem, így a fejvadász interjúra elegendő egy átlagosan elegáns ruházat, azaz munkahelyi ruházat picit elegánsabb kivitele.

Számtalan szakma, iparág és sokféle cég van. Munkakörönként, cégenként változik az öltözködési etikett. Ha ismerjük a szakmánkat, az iparágat, amiben dolgozunk, tisztában kell lennünk azzal, hogy mi az ott elfogadott viselet, stílus. Próbáljuk ehhez igazítani öltözékünket, de az interjún az iparágban általános napi ruházat   elegánsabb kivitelében jelenjünk meg. Igazodjunk tehát az iparág és a munkakör elvárásaihoz, ezzel is sugallva odaillésünket!

Egy kreatív ügynökséghez például egy szigorú, fekete kosztüm unalmas fehér blúzzal biztos rossz pont. Nem mutatja lazaságunkat, kreativitásunkat, pedig ott ez az alapelvárás. De nem mehetünk lenge pólóban és flipflop papucsban sem, mint ahogy az ott dolgozók teszik.

Egy banki szakember nem jelenhet meg laza kisruhában,  színes körmökkel és csörgő ékszerekkel. És még végtelenségig sorolhatnám a példákat.....

3. Ápoltság, rendezettség és tisztaság

What-To-Wear-Interview.pngSajnos ez sem mindig evidens. Többszáz példát tudnék felsorakoztatni. A szakadt pántú cipőktől a hiányzó gombú ingen keresztül a lyukas hónaljú blúzig számtalan szörnyűséget megtapasztaltam. Legyünk tiszták, rendezettek, összeszedettek.  A megjelenésből rengeteg információ leszűrhető a jelölt személyiségére vonatkozóan: a pecsétes blúz vagy kiszakadt harisnya figyelmetlenségről, hanyagságról, nemtörődömségről árulkodik. Ha valaki az interjún már ilyen hibákat vét, milyen lehet a munkája?

Frissen mosott hajjal, ápolt frizurával, tiszta öltözékben jelenjünk meg. A fél éves lenövés - különösen a szőkék esetében-, az elhanyagoltság érzetét kelti.

A ruha tiszta, pecsét és foltmentes legyen, ne legyen rajta szakadás, feslés.

Vasaljuk ki az öltözékünket. A gyűrött blúz, szoknya még a legszuperebb öltözéket is elrontja.

A cipő legyen ápolt, tiszta, ne kopott és viseltes.

A ruházat a méretünköz illeszkedő legyen. Borzasztó látvány, amikor a két évvel ezelőtti interjúruházatot erőlteti magára a jelölt, holott már kihízta, így a mellrészen feszül a blúz és folyamatosan kicsúszik a szoknyából, mert láthatóan kicsi. Fordítottját is tapasztaltam: a jelölten lóg a szoknya, hosszú a blézer ujja (talán kölcsönkérte, nem tudom), így összességében olyan hatást kelt, mintha egy madárijesztőt öltöztetett volna fel.

Az interjú előtt ellenőrizzük, hogy minden a helyén van-e. Ne azt érezze az interjúztató, hogy még csak félig vagyunk felöltözve,s csak úgy estünk be az interjúra. A blúz legyen rendesen betűrve, ne lógjon ki itt-ott. Ne az interjúszobában fejezzük be a készülődést - volt esetem, mikor megzavartam egy hölgyet, aki éppen sminkelt a kistükre segítségével az interjú előtt. Borzasztó kellemetlen volt mindkettőnk számára.

Előre készítsük ki az öltözékünket. Már az interjú előtti napon érdemes átgondolni, hogy mit fogunk viselni és próbáljuk is fel a ruházatot, hogy ne az utolsó pillanatban derüljön ki, hogy leszakadt egy gomb vagy eleresztett a varrás. Mivel 10 perccel az interjú előtt érdemes megérkezni, így szaladjunk be a mosdóba, hogy utoljára szemrevételezzük magunkat, kiigazítsuk a félreálló galllért vagy elcsúszott sminket.

Legyünk tiszták, friss illatúak, ápolt körmökkel.Szőrtlenítsük le a lábunkat, hónaljunkat, ha olyan viseletünk van, amiben ez kilátszhat. A vékony nylonharisnyán átlátszik a lábszőrzet, az ápolatlan köröm pedig egyenesen visszataszító. Ha valaki piros körmöket hord, tartsa rendben: a letört műköröm vagy lenőtt géllakk kiábrándító.

4. Merjünk önmagunk lenni és megcsillantani egyéniségünket

Mivel szigorú szabályok között kell mozogni  mind a formákat, mind a színeket tekintve, nehéz belopni az öltözékünkbe a saját egyéniségünket tükröző apróságokat. Én mindenesetre arra búzdítok mindenkit, hogy egy-egy nagyon apró jelzéssel, kiegészítővel, színnel próbáljon kitűnni a többiek közül. Legyen az egy színes sál vagy kiegészítő. Különleges szabás, vagy forma. De tartózkodjunk az extremitásoktól. Eszünkbe ne jusson pl. kalapot viselni!

5. Ékszerek, kiegészítők

Nem randimages.jpgevúra megyünk, így minimális ékszer viselése megengedett csupán. A nagy karika fülbevalók, a divatgyűrűk, a csörgő karperecek, a vastag nyakláncok, a nagy aranyak nem az interjúra valóak. Általános szabályként: diszkrét, a viselője egyéniségéhez illő, nem zavaró méretű, nem csörgő-zörgő ékszereket hordjunk. Egyszer egy volt kollegám interjúztatott egy hölgyet, akinek óriási csörgő fülbevalója volt, így minden fejmozdulatnál hangot adott. Egy idő után írtó viccessé vált, így a fél interjún fulladozott a nevetéstől, majd  elkezdte idegesíteni a hang. Az interjút egy ügyes fordulattal lezárta. Mondanom sem kell, hogy a jelöltet nem küldte el az ügyfélnek.

Inkább ne legyen semmi a fülben, mintsem a "túl sok" benyomását keltse. Vegyük ki a vállig lelógó színes függőket és a vastag karpeSAM_1299.JPGreceket.

A cicás, baglyos, madaras, macis, tollas, bármilyen állatfigurás, vagy kislányos formákat, fazonokat kerüljük. Elveszi az interjúztató figyelmét, ha azon gondolkodik interjú alatt, hogy milyen állatot lát a jelölt nyakában, fülében. Jobb esetben állat. De sajnos találkoztam obszcén kiegészítőkkel is már életem során.

Vegyük ki az orrpiercinget, ha komoly állást akarunk.

Akkor mit viseljünk?

Örök kedvencem a diszkrét kis pötty fülbevaló, vagy a visszafogott gyöngy. Vékony kis nyakék, diszkrét színben, formában, méretben. A kevesebb több.

Az ékszer az öltözékkel harmonizáljon színben, fazonban, anyagban, stílusban. 

6. A színekről

A visszafogott színek a nyerőek. A színválasztást fontos az évszakhoz igazítani. Télen a sötét tónusokat használjuk: fekete, sötétkék, sötétszürke, sötétbarna. Nyáron megengedettek a lágyabb, világosabb tónusok is: bézs, világosszürke.

A ruházat felülről lefele sötétedjen. Fehér cipőt semmiképpen sem vegyünk fel.

A legelegánsabb öltözékek nem egyszínűek. A tiszta feketébe öltözött személy drámai hatást kelt, emellett bármilyen egyszínű viselet sokkoló. A két szín használata túl kontrasztossá teheti az öltözéket, érdemCD4FA02D.jpges tehát 3 színnel operálni, a markáns színek pedig legyenek csupán kiegészítők és több helyen köszönjenek vissza. A fehér blúz bézs szoknyával, barackszínű övvel és fülbevalóval nagyon elegáns.

Három színnél több szín használata diszharmóniát kelt, papagájos kínézetet kölcsönöz viselőjének. Egy színes mintás blúzhoz csak egy színt használjunk!

Az erős színek csak kiegészítő elemként való használata feldobja az unalmas öltözéket és nem lesz nyomasztó.

Egy kutatás szerint a narancssárga szín a legvisszataszítóbb az interjú során, az interjúztatók 95%-a elutasította. Ezt követi a piros és a rózsaszín. Tehát nehogy piros, rózsaszín vagy narancssárga kisruhában vagy kosztümben jelenjünk meg az interjún!

7. Csak visszafogottan, hölgyeim, nem csábítani megyünk!

Az interjún nem a szexis, dögös megjelenés a cél. Fő szabály, hogy finoman hangsúlyozzuk nőiességünket, de ne a női eszközökkel próbáljunk meg nyerni.

Kerüljük a 12 cm magas cipőket, sőt a most divatos, magasított talpú platform sem ad üzleties megjelenést. A pár centis sarok megteszi, kiemeli a nőiességet, de nem hangsúlyozza túl azt.

A kivágott, mély dekoltázs elveszi a figyelmet. Főleg, ha az interjúztató férfi. Még ha csodaszép formás kebleink is vannak, azt tartsuk meg a partikra.

A melltartó viselése kötelező. Ugyanis látszik, ha valakin nincs melltartó, még ha a kebel tartása szép is. A lógó mellek egy blúz alatt kiábrándítóak, nem vonzóak. Csakúgy a mellbimbó átsejlése. Ezt rejtsük el, lehetőleg vastagabb, akár szivacsos melltartóval.

A rövid miniszoknya nem interjúra való. A térdig érő, vagy térd felett egy-két centivel végződő, női alak formáját finoman hangsúlyozó forma a legjobb.

Kerüljük a testhez tapadó szabásokat. Felejtős a divatos leggings, még ha hosszított blúzzal hordjuk is.

Az arany, ezüst cipőket, táskákat, csillogó-villogó fényes anyagokat, láncokat hanyagoljuk. A necchálós, áttetszős anyagok aláöltözet nélkül szintén tiltólistásak, még ha manapság nagyon divatosak is. Az áttetsző blúz alá vegyünk egy kis pántos felsőt, harmonizáló színben, ha nincs más kéznél. Mindenesetre a sejtelmes anyagokat nem javasolom interjúra.

Ugyanez igaz a hangsúlyos övekre is.

Ha van tetoválás a testünkön, takarjuk el!

Próbáljunk meg még a nagy melegben is minél kevesebb fedetlen bőrfelületet hagyni. A cipő orra legyen zárt, tilos a papucs, a szandál! A nejlonharisnya viselete nyáron is igényességet sugároz.

Egy fekete szoknya-fehér blúz összeállítás kétféle értelmezését jól szemlélteti a mellékelt két kép. Nem nehéz megítélni, hogy melyik az interjúra való! (A bal oldali a követendő példa, egy hiba van csak az öltözékben. Megtalálod?)

AAAAAouhcoYAAAAAAQ0owQ.jpgsexy-business-dress-in-black-and-white-with-belt-fashion-wears.jpg

8. Illatokról, szagokról

A testszag teljes mértékben taszító. Mosakodjunk, használjunk dezodort, ha izzadósak vagyunk.

A hónalji izzadás ellen lehet kapni kis párnácskákat, amit az ing vagy blúz belső oldalára ragaszthatunk, ez  felszívja az izzadtságot,s nem üt át a blúzon.

A túl sok, túl erős parfüm kerülendő. Ha nem vagyunk e területen járatosak, inkább ne használjunk semmit, vagy kérjük ki hozzáértő tanácsát. Egyes illatok erősek, szúrósak és nem napközbeni viseletre valóak. A púderes, diszkrét illatok ízléses mértékben használhatóak.

9. A sminkről és a frizuráról

Itt is a diszkréció a cél. Finom, lágy sminket, kevés pirosítót és diszkrét szemfestést ajánlok. Lehetőleg natúr színeket használjunk, szemhéjunkra a bőr színéhez közel álló pasztellek, halványbarnák a legjobbak. Semmi esetre se fessünk cicaszemet vagy drámai tekintetet. A csillámok, vastag rúzs szintén kerülendő.

Nem vagyok híve a sminktetoválásnak sem. A vastagra tetovált szemöldök vagy szájkontúr maximum a vendéglátásban lehet nyerő.

Hajzatunk legyen tiszta, frissen mosott, színe pedig minél natúrabb, annál jobb. A piros, élénkvörös, lila csíkos haj nem nyerő. Kerüljük a hajkölteményeket, cicfarkat. Minél egyszerűbb, letiszultabb, annál jobb.

Összegzésképpen: a smink és haj tekintetében is a naturalisztikus megjelenést javasolom, vagy legalábbis az ahhoz minél inkább közelítőt. A hosszú hajat érdemes hátul összefogni.

Amennyiben segítségre van szükséged a smink és haj elkészítéséhez, az alábbi videót ajánlom:

10. Az "állásnemmegnyerő" öltözék toplistája

Egy felmérés szerint az alábbi elemek voltak azok,melyek a legtöbb esetben negatív benyomást keltettek:

  • lógó, fityegő ékszerek 99%
  • mélyen kivágott dekoltázs 95%
  • harisnya nélküli lábszárak 94%
  • sportcipők, strandcipők 91%
  • túl rövid szoknya 60%

10. Tippek, érdekességek

Egyes felmérések szerint a szemüveges embereket intelligensebbnek, szorgalmasabbnak, sikeresebbnek ítélik meg, ugyanakkor kevésbé aktívnak, vonzónak és sportosnak.
Az üzleties benyomás a férfias jegyek megjelenésével erősíthető: jobb megítélést kaptak a rövid hajú vagy szorosan hátrakötött hajú hölgyek az interjún, mint a lobogó hajkoronával interjúzók.

Sok sikert!!!!

Szólj hozzá!

Címkék: stílus öltözködés ápoltság személyiség és stílus jó benyomás

A bejegyzés trackback címe:

https://karriertanacsok.blog.hu/api/trackback/id/tr535380564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása