Karriertanácsadó blog

Fejvadászként, kiválasztási szakemberként számos fantasztikus interjún vettem részt, ugyanakkor voltak kevésbé jól sikerültek is. Emellett az interjúim során egyre gyakrabban láttam a bizonytalanságot, az álláskeresők nem látják, hogy merre és hogyan lépjenek. Tapasztalataimmal szeretnék segíteni minden álláskeresőt, interjúra készülőt és karrierépítőt.

Ajánlott blogok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Öltözködési tanácsok interjúra - uraknak

2013.06.28. 00:29 Karriertanacsado

Előző írásomban a hölgyek megjelenéséhez kapcsolódó legfontosabb és legalapvetőbb tudnivalókat vettem sorra. Most az urakon a sor!

A hölgyeknél említinterview-attire-m-good.jpgett első pontok szinte mindegyike érvényes a férfiakra is.Bár férfiak esetében egyszerűbb a képlet, hiszen egy öltöny és ing viselése majdnem minden helyzetben megállja a helyét. Összegzésképpen:

1. A ruházat legyen harmóniában viselőjével és személyiségével

Férfiak esetében is igaz ez a megállapítás. Ne vegyünk fel trendi, legutolsó divat szerinti inget, mintákat, ha nem illik személyiségünkhöz. 

Minél magasabb pozícióra pályázunk, annál választékosabban válogassunk és annál nemesebb anyagokat használjunk. Kezdő szintű pozícióra elegendő az alap öltöny, inggel és nyakkendővel. Magasabb pozíciók esetében jól mutat a szép mandzsettagomb, a drágább és exkluzívabb öltöny.

 

2. A ruházat legyen harmóniában a céggel, ahova pályázunk!

Egy banki közegben a sötét színű öltöny inggel és nyakkendővel alapelvárás. A fekete zakó és nadrág, fehér inggel és mellénnyel inkább egy állófogadásra való, mintsem állásinterjúra. Kevésbé formális területeken lazábban is öltözhetünk akár, elhagyhatjuk a nyakkendőt, vagy akár a zakót is.

Próbáljuk úgy válogatni a darabokat, hogy ne öltözzük se túl, se alul az interjúztatót.

A hosszú ujjú ing minden esetben fontos! Ne vegyünk fel rövid ujjú inget még akkor sem, ha nagy a hőség, vagy informálisabb jellegű interjúra készülünk!

3. Ápoltság, rendezettség és tisztaság

A férfiak esetében is fontos a tiszta, ápolt kinézet.

A vasalt,  rendezett ing alapvető. Ruházatunkon ne legyenek foltok, piszok, cipőnk legyen fényesre pucolt, újszerű kinézetű.

Frissen mosott hajjal érkezzünk, kerüljük a bohókás frizurafazonokat vagy a mácsósan hátrazselézett hajat. A rasztafrizura nem megnyerő.

Körmünk legyen tiszta, ápolt, vágott.

Öltönyünk a méretünkhöz igazodjon, a nadrág hossza az előírásnak megfelelően a cipő sarkáig érjen. Számomra rettenetes élmény a bokorugró nadrághossz, amit egy jelöltemen láttam.

Ugyanígy igaz, hogy New_Arrivals_Hot_Sale_Business_Casual_Stylish_Man_Tie_MS0472_original_img_4b91c275a595e4905198489cfa31c928_e9bb4addbb5de40eecb0511cb2fb1941.jpga kinőtt, kihízott zakót vétek magunkra erőltetni. Az ing is  lazán keretezze testünket, ne legyen az az érzete az interjúztatónak, hogy magára préselte azt, s az interjú alatt majd lepattognak a gombok a nagy feszüléstől.

Több esetben találkoztam túl szűk szabású nadrággal is. Nem szép látvány, hogyha a jelölt "férfiassága" az egész interjú alatt szem előtt van.

A túl nagy öltöny, a lógó ing azt sejteti, hogy a jelölt "el akar bújni".

Amennyiben nyakkendő nélkül érkezünk, csak a legfelső gombot hagyjuk begombolatlanul, de soha ne gomboljuk be! A mellközepéig kigombolt ing alól kibukkanó szőrzet inkább dzsigolós megjelenést ad, mintsem professzionálist. Ezt hagyjuk a laza esti partikra.

4. Az öltönyről

2-button-single-breasted-suit_1.jpgÖltönyből lehetőleg jó minőségűt válasszunk, preferáltan gyapjút vagy kevertszálasat.

Az egysoros gombolású zakó jobb megoldás a kétsoros gombolásúnál. A stílusa legyen inkább konzervatív.

Az öltöny matt hatású legyen, kerüljük a fényes, sejtelmesen tükröződő anyagokat.

Az öltönyt gomboljuk be az interjúra érkezvén. Mikor leülünk, gomboljuk ki, majd távozáskor újra szükséges visszagombolni.

5. A színekről és mintákról

Talán a színek tekintetében szokták a legtöbb hibát véteni a férfiak.

Az alapszabályok értelmében az öltöny sötét tónusú legyen, de lehetőleg ne fekete. Egy acélkék, sötétkék, sötétszürke öltöny eléggé visszafogott és nem hivalkodó.
A világos öltöny mindenképpen kerülendő! A fehér és a színes zakók, valamint a zöldek, pirosak stb. elfogadhatatlanok! A diszkrét halszálkás öltöny még belefér, viszont a harsány színes csíkoktól, kockáktól óvakodjunk!

Az ing esetében is kerüljük a harsány színeket, nagy mintákat. Visszafogott, diszkrét minták, pasztellszínek (halványkék, májva) a nyerők.  Ha nincs jó ízlésünk, válasszunk inkább egyszínű inget, azzal nem hibázhatunk. De semmiképpen ne feketét, az tilos!

A nyakkendő az első, ami egy férfi öltözetébecute_funny_kawaii_pandas_with_moustaches_pattern_tie-r11b4eedd88ef469697338def4af5e6a4_v9whb_8byvr_512.jpgn feltűnik, üzenetet hordoz. Ezért a színe és mintája mindig igazodjon az ing és öltöny stílusához, színvilágához és saját személyiségünkhöz!

Kerüljük a vicces mintákat a nyakkendőn. Se kismaci, se hóember, se rajzfilmfigura,  se kutyus ne legyen rajta. Amennyiben a humoros oldalunkat szeretnénk ezáltal megcsillantani, csalódni fogunk, mert inkább infantilisnak tűnünk e minták láttán,mintsem viccesnek. A diszkrét minták, apró pöttyök és csíkok azonban minden esetben jó választások.

Se a nyakkendő, se az ing lehetőleg ne legyen sárga, valamint rózsaszín.

A lefele sötétedő öltözet a férfiaknál is igaz. A cipő sötét öltönynél minden esetben legyen fekete, és fekete zoknit viseljünk- ne mintásat, pöttyöset,  hanem egyszínűt.

6. A kiegészítőkről

Minél magasabb pozícióban ülünk, annál több és drágább kiegészítőket használhatunk. Egy pályakezdő esetében az aranymandzsettás, díszzsebkendős, Rolex órás megjelenés azt sugallja, hogy a jelölt nem illik majd a szintjéhez, pozíciójához.accessories.jpg

A státuszszimbólumokat a helyén kell kezelni. Egy szép óra vagy mandzsetta a helyén kezelve ízléses megoldás. Az óra lehet drága, igényes, de az aranyóránkat hagyjuk otthon. Ne viseljünk öltönyhöz sportórát, búvárórát. Remélhetőleg az interjú során  nem lesz szükség arra, hogy többezer méter mélyen is megnézhessük, hogy mennyi az idő.

Az ékszerekkel bánjunk csínján. A jeggyűrű az egyedüli elfogadható ékszer a férfiakon. A karperec vagy nyaklánc kivillanása visszataszító férfiak esetében. Ha fülbevalót hordunk- legyen az kis karika vagy a most divatos csillogó kő- vegyük ki azt az interjú előtt! A nyakkendőtű ízléses kivitelben jó pont!

Az öv legyen bőr, finom varrású, igényes. Ne legyen harsány, kövekkel díszített vagy óriási fémcsatos. Itt is a diszkrét megoldás a legjobb.

Nyári interjúk esetén a napszemüveget az interjú előtt vegyük le és tegyük el! Semmiképpen se toljuk fel a fejünk tetejére vagy akasszuk az ingünkre! Sajnos ilyet is gyakran láttam, s úgy éreztem magam, mintha egy filmforgatáson lennék.

7. Az illatokról

Egy korábbi, drámai élményem miatt adtam az illatoknak külön bekezdést. Egyszer egy jelöltem olyan erős és rettenetesen rossz szagú parfümöt használt, hogy hányingerem lett. Egy komolyabb irodában sok esetben nincs lehetőség az ablak kinyitására, így az erős illatok rövid idő alatt fuldoklóvá tehetik a levegőt.

Az illat harmonizáljon viselőjével, legyen diszkrét, és inkább citrusos jellegű.

8. És minden másról

Az élet írja a legjobb forgatókTie_too_short.jpgönyveket. Eszembe nem jutna a táskákról írni férfiak esetében, ha nem történt volna meg velem az az eset, hogy egy tökéletes öltözetű jelölt egy kifogástalan interjú után az asztal alól felkapta a sporthátizsákját és így távozott. Olyan disszonáns volt, hogy nem tudtam hova tenni. Ne tegyük. Hátizsákot soha!

Ha informális interjún veszünk részt és zakó nélkül érkezünk, az inget ne hagyjuk kitűrve!

A nyakkendő hossza is lényeges! A has közepéig érő nyakkendő rendezetlen kinézetet ad!

Férfiaknál gyakoribb a rágózás is. Szabaduljunk meg rágónktól még az interjú előtt.

Elég visszataszító, ha egy férfi az interjú alatt előkotorássza órási ruhazsebkendőjét, kihajtogatja majd belefújja az orrát. Itt nem az orrfújással van a gond, hanem a ruhazsebkendővel. Lelki szemeim előtt láttam, hogy az elmúlt egy hónapban belefújt összes baktérium a levegőbe száll..... azt hiszem, ezt nem szükséges tovább ragozni. Alkalmazzunk papírzsebkendőt és használat után dobjuk el.

10 komment

Címkék: stílus nyakkendő öltöny nyakkendőtű mandzsettagomb férfi ruházat interjún interjúöltözet

A bejegyzés trackback címe:

https://karriertanacsok.blog.hu/api/trackback/id/tr575381309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gazell16 2013.07.02. 14:40:53

Phuuu, de MEKKORA halom ÜRESSÉG lehet a cikk írójában aki bevallja hogy ilyen kritériumok alapján ítélkezik. Egy szó se a belsőről, csak a külsőségekről, ami mint tudjuk 0-1 % között befolyásolja a munka minőségét. Semmit nem számít édesem hogy a jelentkező bakancsban, kopaszon de 100ezres szókinccsel érkezik, ellenkezőleg ha valaki az esti kokoparti után szépen vasalt ingben jelenik meg, a szabályaidnak SICC megfelelve, mégse ér egy kalap kakit sem, de te felvennéd, mert te értesz a lefelé sötétedéshez. Szerintem nálad felfele van nebula darkness, de az kategóriagyőztes.
Az egyedüli dolog amiben némi igazság van azok a viselkedési normákról, a belsődről árulkodó gesztusok, amiket a nagyon sznob jelentkezőid elkövetnek, de az érvényes akkor is, ha egy szál bikiniben mész interjúra.
Amit leírtál az NULLA, a gesztusok, a hangszín dönti el hogy ki jó a a pozicióra és ki nem. Puderleves nektek

Mr. Rocketfinger 2013.07.02. 17:48:30

@gazell16: függetlenül attól, hogy tetszik-e a poszt vagy sem, felhívnám a figyelmedet a címre. ismétlés a tudás anyja, tehát még egyszer: "ÖLTÖZKÖDÉSI TANÁCSOK INTERJÚRA - URAKNAK".
láthatóan vannak szövegértelmezési gondjaid, de ezen lehet fejleszteni. a poszt nem arról szólt, hogy hogyan viselkedjünk, gesztikuláljunk interjún, milyen legyen a testbeszédünk, vagy a hangszínünk. hanem arról, hogyan kell felöltözni, illetve mik azok a dolgok, amiket kerülni kell. a szövegben én nem találtam olyat, hogy aki ezeknek a kritériumoknak megfelel, azt a cikk írója felvenné.
1. a cikkben leírtak egyébként eléggé alapvető dolgok, aki felelős pozícióra pályázik, annál ez minimum.
2. én se alkalmaznék olyat, aki bőrcipőhöz fehér zoknit, vagy isten ne adja öltönyhöz sportcipőt vesz, csavarni lehet a zsírt a hajából, 8 gyűrűje van és tökig kigombolt inge. volt szerencsém mindegyikhez, nem tűntek kiemelkedően jó választásnak...
szóval lehet valaki nagyon penge, de ha nem volt gyerekszobája, akkor kint vagy vele a vízből. a kommented stílusa és tartalma alapján nyugodtan írhatnál blogot, "hogyan dolgozzunk együtt kőparasztokkal" címmel...

Circus 2013.07.02. 19:27:59

@Mr. Rocketfinger: Te pedig ügyesen képviseled a másik végletet, a külsőségekre inkább adó embert :)

Láttam már felkapaszkodott kőbunkót vezetői pozícióban, aki a törtetésen kívül semmihez nem értett, meg vastagon zselézett újgazdag úrifiút, aki olyan magasan hordta az orrát, mintha ő lett volna a világ közepe.

Ugyanakkor volt szerencsém teljesen normálisan (lásd farmer+póló) öltözködő felsővezetőt, aki kente vágta a 'szakmáját' és teljesen normálisan, emberi módon viselkedett.

Nem szeretnék olyan helyen dolgozni, ahol így és ez alapján ítélnek meg, és ahol eddig én voltam olyan pozícióben, ott magam is az utóbbi vonalat képviseltem. Sikerrel.

Karriertanacsado 2013.07.02. 21:23:23

Azt gondolom, hogy minden hordoz üzenetet, legyen az ruházkodás, színek viselése. Ezek többnyire a tudatalattiból jönnek. Ha te még ezeket nem is tudod tudatosítani magadban, valszeg te is kódolod őket. Egy rasztahajú srác félig lógó nadrággal nem valószínű, hogy egy rózsaszín rucis cicamicához odamegy ismerkedni, pedig, ugye nem kéne a ruha alapján ítélni.... S mégis, mindenki ítél, azazhogy levonja az üzenetet belőle. Ez a cikk erről szól. Ez a cikk nem érinti a szakmai tudást, és teljesen nyilvánvaló, hogy nem csupán a kinézet alapján ítélnek meg egy embert. Első kritérium a szakmaiság, ez megkérdőjelezhetetlen.

Karriertanacsado 2013.07.02. 21:24:37

@Circus: Teljesen rendben van, én is azt hangsúlyozom, hogy a személyiséghez közel álló ruhákat válasszuk.

gazell16 2013.07.03. 11:25:33

Rocker finger : nagyon nagy tévedésben vagy. Tudom értelmezni a szöveget, egyből próbálsz minősíteni, ezt meg ALAPVETOEN midnen brain stormingon egy szint fölött megtanítják, hogy: NE, SOHA. VAgyis első bukfenc
2: Képzeld a legeslegjobb emberünk eddig egy kőrocker, kecskeszakállas, pentagramos, forditott kerezstes, veszkos,gyurus srac volt, vagyonokat hozott a cegnek, mellekesen tobb csaladnak adott megelhetest evekre, akiket felvett azok mai napig a huzoemberek a cegnel,e s egyik se jar ingben
MEllekesen nincs visszataszitobb ha valaki inget vesz fel kivulrol es korkodilszagu belulrol. AZ ember 7ik erzeke, ami a kulsosegekre nem ad, rogton levagja ezt, ezt is tanitjak: SOHA ne probalj annak oltozni ami nem vagy, mert ez ellenszenvet valt ki es ez a munka, biznisz stb rovasara megy
EZ a kocsog balkani felfogas csak itt divat, GE, SIemens, Philips magasrol kakilnak arra hogy nyakig be vagy varrva vagy kopasz vagy, egyszeruen felveszenk ha ertesz a szakmadhoz, papairtol fuggetelenul.
Itt divat ez a kotelezo kulsoseg, ureseggel megspekelve
1: nincs oylan hogy minimum, ez egy managerkedési szokas, az ilyen stilusu mondatok
2: Nem a feher zokni borcipo izlestelensegrol beszelunk hanem a kotelezo gardrobrol, es a kulsosegekrol. a Mi ceguunk koparazstokkal dolgozik , vannak itt is vsaklapos ingesek, ennek ellenre nem itelkezunk foltottuk inkabb ok folottunk, de ezen rohogunk egyet, nem melleksesen a cegunk hasit a valsag kozepen is, es van eleg polos farmeres, tetkos gyurus figura:)
Es vegezetul: a paraszt szo csak a te varosi sznod agyadban pejorativ, nalunk ertelemsebbeknel a parazst az egy pozitiv jelzo: becsuletet, munkat, es tiszteletet jelent

De midnezt hiaba irtam le neked, egy szot sem fogsz elfogadni vagy megerteni belole, hatha masok igen

Cicus: udvozletem

Karriertanacsado: midnen esteben a szakamisag felulrija a kinezetet, MINDEN esetben, am ha zavar a kinezet vagy nem fer bele a ceg kozos eretekrendejebe, amit viszont kozosen fogadnak el magukra nezve kotelezoen MINDENKI, akkor el lehet vele beszelni egy minimum szitn eleresehez amibe boven belefer a hosszu haj, a bornaci, a kek tornacipo es a rovidnadrag is stb, ha a kinezet apolt en gros.

EN maradok az en parazsti megerzeseimnel, legalabb nem erzek naponta ellenallhatatlan vagyat hogy letepjem a kurva nyakkendot 34 fokban 10 ora melo utan , csak mert ez a fasza kepmutatas, aztan otthon edzoatletaban kilogo sorhassal..... mert ez atjon az ingen at is. es elfacsarodott labujakat sem gyakran erzek a hegyesorru borcipomben hogy aztan otthon lerugjam hogy halsietnnek vege, mnert zome kozuletek ezt teszi csak nem vallja be.Szasz es szaz tarygalas utan hotelekben lattam a % os aranyt. HAt nem csodas?

Mr. Rocketfinger 2013.07.03. 15:39:33

@Circus: tévedés, nem adok jobban a külsőségekre. ami kiverte a biztit az előttem szóló kommentjében, hogy teljesen másról kezdett beszélni.
én csupán arra próbáltam rávilágítani, hogy a dolog kicsit árnyaltabb annál, minthogy aki kifogástalanul öltözködik az biztos kifogástalan szakmailag, aki pedig nem, azt el is lehet felejteni.

Mr. Rocketfinger 2013.07.03. 15:40:36

@gazell16: jesszusom... elfogadtam, megértettem, de nem erőlködök veled tovább.

Vincent_V 2013.07.16. 22:17:46

@Mr. Rocketfinger: Egy másik blogban bevallotta, hogy 16 éves, szerintem ne haragudjunk rá, kinövi.

kérődzőgiliszta 2013.08.29. 17:03:57

Nyakkendőtűt a pincér visel, hogy ne lógjon bele a levesbe!
süti beállítások módosítása