Karriertanácsadó blog

Fejvadászként, kiválasztási szakemberként számos fantasztikus interjún vettem részt, ugyanakkor voltak kevésbé jól sikerültek is. Emellett az interjúim során egyre gyakrabban láttam a bizonytalanságot, az álláskeresők nem látják, hogy merre és hogyan lépjenek. Tapasztalataimmal szeretnék segíteni minden álláskeresőt, interjúra készülőt és karrierépítőt.

Ajánlott blogok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Az ebéd vagy vacsora-interjú 15 aranyszabálya

2013.07.01. 23:26 Karriertanacsado

lunch.jpgA linkelt blog az evés mikéntje és a személyiség közötti kapcsolatot vizsgálta. Érdemes fontolóra venni az abban leírtakat, ha állást keresünk. Gyakran előfordul ugyanis, hogy az utolsó körös interjút egy ebéd vagy vacsora keretében tölti el a jelölt, jellemzően a leendő vezetőséggel karöltve. Ez többnyire magasabb szintű pozíciók esetében jellemző. A meghívás  jót jelent,hiszen ez  a szerződés aláírásának előszobája, de azért nem árt óvatosnak lenni. Kemény íratlan szabályoknak kell eleget tennünk, nagy a tét. Tartsuk észben, hogy  ez még mindig egy  interjú!!!!

 A vacsora vagy ebéd-interjú célja:

  • Megismerjék a  jelölt egy informálisabb oldalát is.
  • Megnézzék, hogyan viselkedik a komfortzónán kívül, amikor több mindenre kell odafigyelni. Tartja -e a fókuszt és tudja-e a célt (jó válaszokat adni és az etikettet betartani), vagy elengedi magát.

Egyszer egy ügyfelem beszámolt arról, hogy ő bizony minden esetben elviszi vacsorázni a leendő alkalmazottját, s teszteli,hogyan viselkedik a vacsora alatt. Figyeli, hogy mit rendel, milyen értékben, hogyan eszik és hogyan viselkedik a felszolgálószemélyzettel.
Egyes jelöltek a vacsora vagy ebédmeghívást  már  úgy tekintik, hogy megvan az állás, ezért belazulnak, eleresztik magukat, óriási számlát csinálnak, vagy a kelleténél több alkoholt fogyasztanak. Egyes jelöltek viszont szoronganak, ezért nem képesek egy falatot sem enni, természetellenesen viselkednek egy természetes közegben.
Egyik sem jó.

Az üzleti vacsora protokoll szabályai  mellett az  alábbi tudnivalókat érdemes fontolóra venni:

  1. A vacsora vagy ebédmeghívás még nem szerződés. Tartsuk be ennek megfelelően a viszonyt és az illemszabályokat, de legyünk természetesek és lazák.
  2. A vacsora egy kötetlen interjúforma, ahol a szociális és kapcsolatteremtő képességünket vizsgálják. Ez a képesség vezetői pozíciókban  kiemelten fontos, főleg értékesítői állások esetén. Képességünk bizonyításaként minden egyes résztvevővel beszélgessünk, mindenkit vonjunk be mondandónkba - legalább a szemkontaktus megteremtésének erejéig.
  3. Öltözékünk egy interjúra illő öltözék legyen. Erről bővebben nők esetében itt, férfiak esetében pedig itt  olvashatsz. Nem szükséges kisestélyi vagy szmoking, még este esetén sem!
  4. Az esemény nem a jóllakásról szól. Tehát ne éheztessük magunkat egész nap annak reményében, hogy a cég számlájára majd degeszre esszük magunkat a kedvenc homárunkból. Itt egy kötetlen interjú folyik majd, egy aktív gondolatcsere,melynek főszereplője az interjúalany. Lehet, hogy nem lesz könnyű ennünk közben, így éhen is maradhatunk, tehát ne üres gyomorral érkezzünk!drink_wine_1244696c.jpg
  5. Ne rendeljünk alkoholt, maradjon tiszta a tudatunk egész este. Egy deci bor még belefér-  gondolhatná az ember-, de sajnos ezt még abban az esetben is el kell, hogy felejtsük, ha az interjúztató fogyaszt alkoholt. Egyes kutatások szerint az alkoholt fogyasztókat kevésbé intelligensnek ítélik meg, mint nem alkoholizáló társaikat. Ne rendeljünk fura állagú és kinézetű alkoholmentes italokat sem, mint pl. a paradicsomlé. Maradjunk a tiszta ásványvíznél, ami jól oltja a szomjat. Szükség lesz rá.
  6. Ne hezitáljunk sokat a rendelésnél, gyorsan tekintsük át a menüt és válasszunk. Ne variáljunk, ne gondoljuk meg magunkat. Ha lehet, otthon előre nézzük meg az étterem menüjét és hozzunk már előre döntést. DE! Semmiképpen se rendeljünk anélkül, hogy a menüt megnéznénk, mert azt jelezheti, hogy nem vagyunk eléggé alaposak, körültekintőek és átgondoltak, nem nézzük meg az alternatív lehetőségeket, csak "belecsapunk a lecsóba."
  7. Ne a  legolcsóbb ételt válasszuk, mert az azt jelenti, hogy kishitűek vagyunk, magunkat kevésre értékeljük. A túl nagy értékű étel rendelése pedig ennek ellenkezőjét jelzi, pökhendinek, túl beképzeltnek tarthatnak. Maradjunk a közepes kategóriájú ételnél, típusát és árát tekintve is próbáljunk a meghívó választásához hasonló mellett dönteni. Mindenképpen illik rendelni, még ha nem is vagyunk éhesek!!!!!
  8. Olyan ételt rendeljünk, ami nem büdös ( ne legyen pl. osztriga), késsel-villával könnyen ehető  és nem hagy a fogunkon maradékokat, mint spenótos ételek vagy a mákos bejgli. Itt is az általánosan, minden kultúrkörben elfogadott ételt részesítsük előnyben, ne most próbáljuk ki a szusit vagy a távol-keleti konyhát. Ne rendeljünk makarónit fröcsögő szósszal, homárt, nagy club-szendvicset, csontos húsokat vagy szálkás halat. Ha extrém, szagos, fokhagymás ételt rendelünk, azt a benyomást keltjük, hogy nem vagyunk tekintettel a körülöttünk ülőkre. Legjobb választás egy egyszerű szelet hús körettel.
  9. Normális ütemben fogyasszuk el az ételt. Igyekezzünk egyszerre végezni a többi résztvevővel. Nincs annál szörnyűbb dolog, ha valakire még fél órát várni kell. Ha tudjuk magunkról, hogy gyorsan eszünk, iktassunk be szüneteket, hogy nehogy túl gyorsan végezzünk. Ha lassan eszünk és nem megy gyorsabban, vagy ha a sok beszédtől nincs lehetőségünk enni, inkább hagyjuk ott az ételt (de azért kb. a felét igyekezzünk elfogyasztani). Ez az alkalom esetünkben nem az evésről szól!
  10. A vacsora alatt figyelik nemcsak a válaszainkat, de a viselkedésünket is. A pincérekkel kedvesen, illemtudóan viselkedjünk, ne legyünk parancsolgatóak, utasítgatóak - de alázatosak sem. Mosolyogjunk a pincérre. Ahogy a felszolgálószemélyzettel bánunk, kb. úgy bánunk majd a beosztottjainkkal is- s ezt az interjúztatók jól tudják!
  11. Legyünk érdeklődőek, nyitottak, tegyünk fel kérdéseket a cégről, a cégkultúráról és akár a velünk szemben ülőt szakmai életéről, meglátásairól, véleményéről is kérdezhetjük. A vacsora lehetőséget ad arra, hogy ne egyoldalú beszélgetés folyjon, és az interjúztatók kíváncsiak is arra, hogy mi hogyan nyitunk, hogyan gyűjtünk információt.
  12. Csak abban az esetben kérjünk desszertet és kávét, ha a cég képviselői is kérnek. Próbáljuk meg mindenben őket követni- ez mutatja ráhangolódási és együttműködési  készségünket. Ne itt akarjuk megmutatni, hogy milyen határozottak vagyunk és tudjuk mit akarunk, s ne mi diktáljuk az alkalmat, legyünk követőek, szépen, lágyan, harmóniában az interjúztatókkal. A mondandónkkal próbáljunk meg kitűnni, ne a határozottságunkkal.
  13. Ne csomagoltassuk el a maradékot, még ha az interjúztatók ezt meg is teszik! Nekünk ez tilos!
  14. bill.jpgA számlát a meghívó állja. Nehogy eszünkbe jusson a fizetést felajánlani, vagy bármilyen összeggel hozzájárulni a költségekhez! Még a gondolatát is felejtsük el!
  15. A vacsorát a meghívó zárja be, csakúgy, ahogy egy interjút is. Tehát az étel elfogyasztását követően  nehogy önszántunkból  felálljunk és távozzunk! A meghívó jelezni fogja, ha eleget megismert belőlünk! Ezért hívott el, nem azért, hogy jóllakasson! A meghívást köszönjük meg a meghívónak és kézfogással búcsúzzunk mindenkitől!

126 komment

Címkék: vacsorainterjú ebédinterjú interjú étteremben

A bejegyzés trackback címe:

https://karriertanacsok.blog.hu/api/trackback/id/tr455386859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Tyne folyó déli partja 2013.07.02. 19:54:59

@jobangel: na, én régen mindent megsóztam, kóstolás előtt...már leszoktam róla. most akkor óvatosabb lettem, vagy mérnök lett belőlem?

A Tyne folyó déli partja 2013.07.02. 19:57:06

@nagylaszlo971: ezek a hivatalos vacsorák bennem is eléggé visszatetszést keltenek. nehogy már az érdekelje őket, hogy mik az étkezési szokásaim. jó, hogy a hálószobámba nem jönnek be, informálisabb közeg lecsekkolása céljából.

A Tyne folyó déli partja 2013.07.02. 20:17:03

@Karriertanacsado: speciel én ennyi fogást egyszerre meg se tudnék enni. előétel, meg leves, meg főfogás, meg desszert? ki is hánynám rögtön. biztos jó benyomást keltenék:)

Karriertanacsado 2013.07.02. 20:30:30

@Bélabácsi:
Nyilván a cégtől is függ, hogy mik a toleranciahatárok.
2. Nem azt írtam a cikkemben, hogy ne mondd meg a problémáidat a pincérnek, csak legyél udvarias kedves. Ez még nem azt jelenti, hogy nyelj be mindent.
3. Az öltözetről korábbi cikkemben írtam. És pontosan azt, hogy próbálj meg úgy öltözni, ahogy majd a többiek öltöznek, és ez függ a cégkultúrától is.
Jó megjegyzés, hogy a helytől is függ az öltözködés, bár szerintem pólót semmiképp sem vegyél fel.

Én azt gondolom, hogy minden mozdulat,minden választás, döntés és annak mikéntje is a személyiségünk tükre. Akár a ruházat is. És nem arról szól, hogy ez jó vagy rossz, hanem hogy milyen.

Karriertanacsado 2013.07.02. 20:32:50

Érdekes, hogy többen jónak találjátok az alkoholfogyasztást. Igazatok van, a sör még belefér, ezzel egyetértek. Nőknél viszont a sörözés.... szóval nem tudom, de nem a legjobb választás.

Karriertanacsado 2013.07.02. 20:33:35

@A Tyne folyó déli partja: Szerintem a kompetenciatesztek az övön aluli kérdéseikkel még keményebbek. És még sorolhatnám....:-)

Karriertanacsado 2013.07.02. 20:53:11

@olgavagyok:

Köszi a cikket, nem olvastam!

Az a tapasztalatom, hogy az interjúra jövők egy része nincsen tisztában ezekkel az alapszabályokkal.Nem csak felsővezetői pozíciókba hívnak el vacsorázni, hanem akár specialista szinteken is.
Volt olyan jelöltem, aki tuti jó volt, de az ügyfél hr-ese kérte, hogy beszéljünk vele, mert a megjelenése a múlt századot idézte. Ez így is volt, de maga a jelölt jó volt, ügyes volt, de a felsővezetésnek már nem merték így bemutatni.

telkoe 2013.07.02. 21:07:58

@A Tyne folyó déli partja: Jobb ettermekben a fogasok szamaval aranyosan csokken az adag.
Ez pl egy menu:
Házinyúlpástétom pisztáciával, fűszeres málnalekvárral
~ ~ ~
Hideg paradicsomleves fokhagymás pirítóssal, bazsalikomolajjal
~ ~ ~
Bőrén pirított nyurgaponty olvadós karalábéval, sült kápiával
~ ~ ~
Malaclapocka nyári káposztával
~ ~ ~
Barackos túrókrém levendulafagylalttal

Leone_510 2013.07.02. 21:22:20

szerintem nagyon jó poszt , nekem mondott újat, úgy tűnik itt csak én tanultam valamit :) , nyilván a helyzettől függően lehet módosítani de felesleges csak az okoskodás miatt problémázni az egyes pontok vélt tévedései miatt

Karriertanacsado 2013.07.02. 21:46:45

@jobangel: Én azt gondolom, hogy normális keretek között lehet olyat választani, amit szeretsz. És remélhetőleg nem olyat választasz, amit nem szeretsz.
Egyetértek, egy bunkó nem csak az asztalnál bunkó. De ilyen helyzetben kiderülhetnek olyan dolgok egy emberről, amelyek egy kötött állásinterjún nem.
Amúgy az üzleti vacsora szerintem más szituáció.

A Tyne folyó déli partja 2013.07.02. 21:47:56

@Karriertanacsado: de ott legalább nem kell jópofiskodnom...

Hobbisebész 2013.07.02. 21:48:42

Én nem hiszek ezekben az okosságokban, szerintem adja magát mindenki mindig. Így máris milyen egyszerű minden. És ha alakoskodni kell egy szerződéshez, akkor az a szerződés nem nekünk való, kivéve ha alakoskodóak vagyunk, akik örömmel isznak ásványvizet például, még ha egyébként utálják is, és az őszilére esküsznek, vagy éppen azt kívánják.

Nehogy már ha az őszilét kívánom, akkor bármi mást rendeljek, és egész este azon agyaljak, hogy hű de innék egy pohárral.

Az persze világos, hogy ha beszélgetni is akarunk vacsora közben, akkor ennek megfelelő ételt választunk, de nem azért, mert (feltehetően) ezt várják tőlünk, hanem mert mi magunk megyünk oda vacsorázni ÉS beszélgetni.

A Tyne folyó déli partja 2013.07.02. 21:49:24

@telkoe: hát ez nekem vegetáriánusként roppantul bejönne:)

Hobbisebész 2013.07.02. 21:56:33

@Teragigamega lélek:

"elegáns munkakörbe egy juszt is söröző, farmeros trógert bizonyosan nem tennék"

Pont erről van szó. Más meg simán elmenne farmerban, ingben egy ilyen vacsorára. Nem biztos, hogy azért, mert tróger, lehet, hogy azért, mert teheti. Mert megszokta, hogy úgy öltözik, ahogy csak jólesik neki, és neki pont így esik akkor jól.

Legalább kiderül gyorsan, hogy nem vagytok egymáshoz valók.

Képzeld el, ha úgy öltözne, ahogy te azt szereted, és amit megtudott, aztán egyszer csak összefutnál vele egy étteremben, ahol ingben, farmerban eszi a csülköt, aztán kénytelen lennél keresni valamit a munkájában, amibe beleköthetsz.

Karriertanacsado 2013.07.02. 21:56:58

@Hobbisebész: Szerintem ez nem arról szól, hogy alakoskodjunk vagy másnak láttassuk magunkat. Nem arról szól, hogy mást együnk, mint amit szeretünk. Arról szól, hogy próbáljuk betartani az illemszabályokat és elkerülni azokat a veszélyeket, amitől rossz megítélésünk lehet.

Karriertanacsado 2013.07.02. 21:58:33

Amúgy örülök, hogy az egy hetes blogom ennyi hozzászólást kapott. Kezdő blogolóként nem tudom, hogy milyen témák mozgatnak meg Benneteket.Azt sem tudtam, hogy milyen célcsoportra találok. Várom a témajavaslatokat.

Hobbisebész 2013.07.02. 21:58:36

Ha már jobangel hozzászólt, hadd ajánljam az ő írásait. Nagyon szeretem bennük, hogy ahhoz ad segítséget, hogy hogyan mutasd meg magad, és nem abban, mint a "hagyományos" HR-blogok, hogy hogyan felelj meg valami újlipótvárosi illegális romkocsmában vagy 139. emeleti new yorki kalickában kidolgozott emberképnek.

Hobbisebész 2013.07.02. 22:01:18

@Karriertanacsado:

Miért akarnék veszélyt kerülni egy ilyen vacsorán? Beszélgetni, enni, magamat jól érezni megyek, nem veszélyt kerülni, megítélésre vigyázni.

Aki az asztal másik oldalán ül, az is ezért megy, nem azért, hogy mindenképpen jó benyomást alakítson ki magáról benned.

Karriertanacsado 2013.07.02. 22:03:15

@Karriertanacsado: Érdekes, hogy az interjúkérdéses posztjaim egy hozzászólást sem kaptak. Mégiscsak az ilyen jellegű cikkekre vannak vevők :-)

Hobbisebész 2013.07.02. 22:03:17

És mi lesz, ha lesz egy céges foci, beállok leghátra, és ha felém jön a labda, előreívelem? Abból biztos nem kapunk gólt. A főnököt nem szerelem le, nehogy megharagudjon?

Hobbisebész 2013.07.02. 22:04:27

@Karriertanacsado:

Ne nekünk akarj bevágódni, hanem ha van valami mondanivalód, amit megosztanál szélesebb közönséggel, akkor írd le. Hogy én is adjak egy jó tanácsot.

Karriertanacsado 2013.07.02. 22:08:28

@Hobbisebész: Igen, ez egy kölcsönös dolog. Te is megítéled őt és ő is téged. Igazából az a veszély, ha nem vagy tudatában annak, hogy egy ilyen vacsorán megítélhetik a viselkedésedet- és maradjunk az előző példánál, mondjuk fél órán át gondolkodsz, mit rendelj. Ez esetben a döntéshozatali képességeddel van a baj. Lehet, hogy amúgy gyorsan szoktál dönteni, de mondjuk most egyik étel sem szimpi. Akkor is gyorsan válassz. Ilyenekre gondolok. Nyilván van, akinek adott valamit ez a cikk, de van, akinek nem, mert tisztában van ezekkel a szabályokkal.
Én sem gondolom, hogy másnak kell lenni egy interjún, mert sajnos azt is látni.

Karriertanacsado 2013.07.02. 22:10:39

@Hobbisebész: Ez nem bevágódás, ez kérdés.
A focis példa pedig eltér a tárgytól.

Hobbisebész 2013.07.02. 22:11:23

Egyébként az ilyen vacsorainterjúknak nem vagyok híve, egy étkezésnek ne legyen más célja, mint maga az étkezés. Ha úgy jön csak ki időben, azt ritkán, eseti jelleggel el tudom fogadni, de ha rendszeres, akkor ott valaki nem jól osztja be az idejét.

Menjenek el inkább egy focimeccsre, koncertre vagy pecázni, ha már ennyire fontos tudni, milyen ember a magánéletében a páciens.

olgavagyok 2013.07.02. 22:12:56

@Karriertanacsado:

Karriertanácsadás témához mit szólsz? :)

Dehogynem kaptak:) Hogy én is promózzam magam egy picit. A mit ne kérdezzhez kénytelen voltam kommentelni, mert néha úgy rúgjátok fel a szabályokat a privát szférát illetően, ahogy nem szégyellitek.

Bocsi, de ez van.

A Tyne folyó déli partja 2013.07.02. 22:16:11

@Karriertanacsado: én odáig még nem jutottam el, de ha elolvastam őket, mondok véleményt:)

Hobbisebész 2013.07.02. 22:17:30

@Karriertanacsado:

Ilyen dolgokat fel lehet mérni bárhol, bármilyen körülmények között.

Az igaz, hogy ilyenkor kölcsönösen megpróbáljuk megítélni egymást. Éppen ezt akadályozza, ha valaki módszertan alapján választ az étlapról, nem a neveltetése vagy éppen a kedve alapján.

Ha a tizedik páciensem is rántott szeletet rendelne sült krumplival, valószínűleg rákérdeznék, hogy csak nem a Karriertanácsok blogot olvassa.

Karriertanacsado 2013.07.02. 22:20:44

@olgavagyok: Ne általánosítsunk. Vannak olyanok, akik belekérdeznek a magánéletbe, és vannak olyanok, akik nem.

butatót 2013.07.02. 22:20:56

@Hobbisebész:
OFF: Vigyázni kell, egy régebbi munkahelyemen az első héten fallabdázni mentünk és csak csodálkozni tudtam, hogy az elég szarul játszó vezér mindenkit megver. Amikor rám került a sor, lesöpörtem a pályáról, pedig max. átlagos játékos vagyok. Meglepően rosszul tűrte, káromkodott, csapkodott, utána szóltak, hogy egyszerűen képtelen veszíteni és a többiek mind szándékosan játszottak gyengén. Ugyanez volt a biliárdtól kezdve mindenben. Onnantól kezdve én is alkalmazkodtam :)

A Tyne folyó déli partja 2013.07.02. 22:21:54

@Hobbisebész: na de mi köze van a munkahelyemnek a magánéletemhez???

Karriertanacsado 2013.07.02. 22:21:59

@Hobbisebész: Akkor kéthavonta átírom más ételre és akkor leteszteljük, hogy a vacsorán egy idő után jobban fogy-e mondjuk a pörkölt nokedlivel :-)

Hobbisebész 2013.07.02. 22:24:27

@butatót:

Hát én nem alkalmazkodnék. Sportember vagyok, mindig megpróbálom a lehető legtöbbet kiadni magamból, bármilyen szinten is álljak az adott sportág terén.

butatót 2013.07.02. 22:24:51

@Karriertanacsado:
Szerintem nincs ezzel semmi gond. Pont tegnap ebédeltem egy jövőbeli kolléganővel, szigorúan szakmáról volt szó, steaket kért és egy pohár Stellát ivott, teljesen rendben volt. Mondjuk 3 korsó már zavart volna, de az egy férfinál is. Hol van megírva, hogy nő csak martinit vagy rozét ihat?

Karriertanacsado 2013.07.02. 22:25:00

@butatót: Köszi ez egy érdekes és konstruktív hozzászólás volt.

Hobbisebész 2013.07.02. 22:26:03

@A Tyne folyó déli partja:

Igyekszik szétválasztani a kettőt az ember, de azért ha valakivel napi x órát együtt töltesz, az közelebb hozza egymáshoz az embereket.

Karriertanacsado 2013.07.02. 22:27:06

@butatót: Sehol nincs megírva. Azt gondolom,mint minden esetben a jó emberismeret is fontos. Egyszerűen érezni kell, hogy kinél mi fér bele. Bár a sör azért böfögtet :-)

Hobbisebész 2013.07.02. 22:28:17

@Karriertanacsado:

Ha felküzdöd a blogodat a "mértékadó" kategóriába, még akár éttermet is nyithatsz ruhaüzlettel a szomszédban, ahol bárki egyenemberré válhat egy interjú erejéig. :)

butatót 2013.07.02. 22:29:40

@Hobbisebész:
Ez nem ilyen egyszerű. Az emberi hiúság komoly konfliktusokat okozhat és ha a főnököd irtóra büszke, hogy milyen király valamiben, te meg szarrá alázod, az valahol mindig visszaüt. De hogy ON is legyen, az említett úriember például a borszakértői "tudására" is nagyon büszke volt és órákig tudott szavalni az asztalnál valami borról, ami mindenki szerint nyilvánvalóan szar volt. :)

A Tyne folyó déli partja 2013.07.02. 22:31:14

@Hobbisebész: az ok, de ne arról ítéljék már meg a munkámat, hogy mit csinálok a magánéletemben. főleg ne az interjún, ismeretlenül.

Hobbisebész 2013.07.02. 22:32:09

@butatót:

Rosszul érezném magam egy olyan cégnél, ahol szándékosan kell rosszabbul teljesíteni bármilyen téren, mint amire képes vagyok. Voltam is ilyen helyzetben, kerek-perec megmondtam, hogy felejtős, felmondtam, és másba kezdtem.

Hobbisebész 2013.07.02. 22:32:54

@butatót:

A borszakértős dolog viszont vicces, szeretem az olyan embereket, akiknek van valami dilijük. De azokat nem, akik nem tudnak veszíteni vagy éppen nyerni.

butatót 2013.07.02. 22:33:06

@Karriertanacsado:
Ha egyszerre döntöd le, akkor biztosan. De annyira a kóla is, vagy bármi szénsavas. Egy pohár sör semmivel sem rosszabb, vagy kevésbé elegáns, mint bármi más alkohol. Ja, és én alig iszom sört, szóval nem a sörös beszél belőlem.

Karriertanacsado 2013.07.02. 22:33:16

@A Tyne folyó déli partja: Összefügg a magánélet a munkával, hatással van egymásra. Ezt a munkaadók is jól tudják. Már az is visszaveti valaki munkavégzését, ha magánéleti válsággal küzd, pl válik.De van olyan is, aki ilyenkor turbóra kapcsol, és a munkába menekül. De valakinél semmit sem lehet észrevenni. Minden ember más és egyedi.
Egy embert nem lehet kettéválasztani,hogy van az, aki munkát végez és van az aki, magánéletet él. Hisz mindkettő ugyanaz az ember.
Bár azt meg lehet tanulni, hogyan kezelje a problémáit, érzéseit, indulatait.
Szerintem néha a hobbit is megkérdezik az interjún. Az is magánélet. Engem például érdekelni szokott, hogy ki mivel tölti a szabadidejét. AZért nagyokat néznék, ha valaki elmondaná, hogy amúgy minden hétvégén totál belőve kómában alszik.

Karriertanacsado 2013.07.02. 22:35:02

@Hobbisebész: Ez övön aluli hozzászólás volt szerintem. Mármint a ruhabolt és étterem.

butatót 2013.07.02. 22:35:34

@Hobbisebész:
Ez azért bonyolultabb. Az illető szakmailag teljesen a topon volt, csak mellékesen voltak ilyen heppjei. Sokat köszönhetek neki.

Hobbisebész 2013.07.02. 22:35:50

@A Tyne folyó déli partja:

Nálam esete válogatja. Vannak emberek, akikkel az első szemkontaktusnál látom, hogy egy húron pendülünk, és eddig is nem nagyon tévedtem. Akik nem ilyenek, azoknak én sem adnám ki magam még egy jó szerződés reményében sem. Ha annyira szüksége van rám valakinek valamiért, akkor fogadjon el úgy, ahogy vagyok, ne tesztelgessen, ne vallasson.

Hobbisebész 2013.07.02. 22:38:16

@Karriertanacsado:

Egyfajta karikatúráját kívántam bemutatni az eltúlzott konformizmusnak és a cinizmusnak, amik egymásra találnak egy előre megírt forgatókönyv szerint lezajlott vacsorainterjú során.

butatót 2013.07.02. 22:38:58

@Hobbisebész:
Nem volt vicces, mert NEM értett hozzá, csak megtanult egy csomó szakkifejezésnek tűnő valamit és aki tényleg konyított a borokhoz, csak a fejét fogta. Megint ON: Na most képzeld el, hogy ő meghív egy interjúval egybekötött vacsira és büszkén értékeli a bort, amire meghívott. Te tudod, hogy marhaságokat mond. Beszólsz neki? Vagy helyeselsz? Vagy kényszeredetten hallgatsz?

Hobbisebész 2013.07.02. 22:39:26

@butatót:

Ez jogos, kevés megbocsáthatatlan emberi hiba van, és a veszteni nem tudás sem kivétel. Gondolom, nem az volt róla az első benyomásod.

Karriertanacsado 2013.07.02. 22:40:03

@Hobbisebész: Ha te azt várod, hogy 100%-ig elfogadjanak olyannak, amilyen vagy, az annyit jelent, hogy te nem vagy hajlandó a másik igényeit figyelembe venni. Te 0%ot vagy hajlandó alkalmazkodni, míg a másiktól többet vársz. Előfordulhat, hogy mindkét fél pont olyanra vágyott, amilyen a másik, de ez elég ritka, magánéletben is.

Hobbisebész 2013.07.02. 22:40:33

@butatót:

Szerintem adnám alá a lovat, és kitűnően szórakoznék. Még az is lehet, hogy ő is.

Karriertanacsado 2013.07.02. 22:41:30

@Hobbisebész: A viccel az a baj, hogy írásban sokszor másképp jön át. :-) Amúgy értem a viccet, de ez most szerintem pont ellenkezőjére sült el.Amúgy nem kívánok ruhaüzletet nyitni, se éttermet.

Hobbisebész 2013.07.02. 22:44:11

@Karriertanacsado:

Nem egészen. De a normális emberi alkalmazkodóképességnél többet nem teszek meg egy ismeretlen kedvéért, például nem öltözök úgy, ahogy ő szeretné. Ha a feleségem megkér, hogy a zöld ingemet vegyem fel, az valószínűleg egy másik eset. De miért alkalmazkodjak egy olyan ember ki nem mondott elvárásaihoz, akit nem is ismerek annyira, hogy egyáltalán az elvárásait (ízlését, véleményét stb.) ismerjem? Én sértőnek érezném magamra nézve, ha valaki egy HR-szájbarágóból próbálna engem "megismerni". Úgy érezném, nem kíváncsi rám.

Karriertanacsado 2013.07.02. 22:44:34

@butatót: Őszintén szólva én nem szeretem a nagy bordivatot. Mindenki borszakértő már, ez trendi lett. Én egy ilyen boros vitába nem tudnék beszállni, mert nem értek hozzá szakmailag. Udvariasan hallgatnám aztán próbálnám egy idő után megkísérelni a témaváltást. Sokszor van olyan, hogy ez lehetetlen. Ilyenkor magamban nyugtáznám, hogy egy elég rossz estének nézek elébe, öntömjénezést kell hallgatnom. :-)

Hobbisebész 2013.07.02. 22:49:44

Részben témába vág, hallottam már ismertté, híressé vált embereket arról panaszkodni, hogy egyszerűen képtelenek új emberekkel megismerkedni, mert mindenki előre beskatulyázza őket, és megjátssza magát. Megbeszélnek egy randit, a sztár elmegy egy egyszerű farmerben, a másik meg eladja a házát, hogy bérelhessen egy szép öltönyt, milyen kapcsolat lesz ebből? Ugyanezt látom az ontopik téma kapcsán is.

Karriertanacsado 2013.07.02. 22:50:31

@Hobbisebész: Érdekes, amit írsz. Jó meglátások. Tényleg szeretem, ha valaki új szempontokat hoz be. A feleséged elvárásaihoz ezek szerint alkalmazkodsz. Azaz,mégis hajlandó vagy alkalmazkodni. Szerintem a munkádban is van erre példa, még ha vezető vagy cégtulaj is az ember, kénytelen ezt megtanulni. Ha a szélsőséges példáknál maradunk, akkor ha te mondjuk egy EMOs vagy, és igy jelensz meg az interjún, akkor lehet, hogy a leendő munkáltatód egy érdekes embert ismer meg benned, de a nagy átlag munkahelyeibe nem biztos, hogy beleillesz. Elbeszélget veled, érdekeled, csak talán, az állást nem kapod meg. Persze, lehet kivétel.
Viszont, ha hajlandó vagy az alapinformációkat begyűjteni a leendő cégről, milyen a cégkultúra, milyen emberek vannak, nagyjából érezni fogod, hogy az individumodat mennyire csillanthatod meg, öltözhetsz e totál EMOsan, vagy kicsit vissza kell venni. És lehet,hogy te fogod érezni, hogy nem illesz ezen cégkultúrába, ezen emberek közé- de akkor te döntöd ezt el.

Karriertanacsado 2013.07.02. 22:54:07

@Hobbisebész: A második hozzászólás már nem vág a témába. Egyetértek, legyünk önmagunk! Én is ezt gondolom! Egy életen át nem lehet megjátszani magunkat sem a párunkkal, sem a munkahelyünkön! Amikor segítettem állásinterjúra felkészülni, akkor is azt hangsúlyoztam, hogy add önmagad. Azzal nem hibázhatsz. De az iratlan szabályokat tartsd be, beleértve az illemet, protokollt. Mondjuk ha mindig késel, azért most próbálj időben érkezni. A szabályokhoz igazodás nem feltétlenül jelenti önmagunk feladását- szerintem ez a levelezésünk kapcsán a kulcs.

butatót 2013.07.02. 22:54:23

@Karriertanacsado:
Elmentél a kérdés mellett. A gond nem téma volt, hanem az, hogy evidensen nem értett hozzá.

Karriertanacsado 2013.07.02. 22:55:02

Köszönöm nektek, kaptam témát!

A Tyne folyó déli partja 2013.07.02. 22:56:55

@Karriertanacsado: ez az, hogy az interjún nem fogod tudni, hogy hogy viselkedik, majd, ha válik, pl. de egyébként is. ha minden megfelel, felveszik, ott dolgozik x. évig, aztán jön valami probléma, akkor mi van? bármi megtörténhet, akárkivel. s nem fogod tudni,hogy hogy fog rá reagálni, mert közben az ember is változni fog, meg egyébként sem ilyen egyszerűen működik az ember, sablonok alapján.

a kómában alvás nyilván nem hobbi, s pl. ilyeneket, hogy Balaton-átúszás, meg teljesítménytúrák, én is be szoktam írni a motivációs levélbe (hogy lássák, hogy kitartó vagyok). de az miért nem mindegy a munkáltatónak, hogy a munkavállalója otthon, a szabadidejében kötöget-e, vagy rejtvényt fejt, olvasgat, vagy sárkányrepülőzik?

Karriertanacsado 2013.07.02. 22:59:41

@butatót: És akkor mit csinálsz, ha beszél a borról, de nem ért hozzá? Szerinted mi a jó megoldás?
Én ezt is nyugtáznám magamban(bár nekem ez nem tűnne fel):-), és nem vitáznék vele.Egy-két ügyesen elhelyezett meglátás, az oké. Igazából az ember magában elhelyezi a másikat bizonyos szintre, ezeket nem mindig kell kimondani.
Ha valaki próbál kitűnni, tudását fitogtatni, ott mindig van valami a háttérben, amiért neki az elismerésre szüksége van. Neki arra van szüksége, hogy tündököljön és nem arra, hogy vitába szálljunk vele és azt éreztessük,hogy mit tud rosszul.Ha ezt látod, akkor inkább sajnálni fogod, mintsem idegesít majd.

A Tyne folyó déli partja 2013.07.02. 23:01:07

@Hobbisebész: szerintem meg az öltözködés egy interjúra még belefér, mert hivatalos esemény, meg kell jelenni. az oké. de hogy megmondják nekem, hogy mit egyek, meg igyak, és előírják, hogy ha x. tevékenységet szeretek csinálni, akkor ilyen vagyok, meg olyan, na, ez túlzás.

Karriertanacsado 2013.07.02. 23:04:05

@A Tyne folyó déli partja: Sajnos nem olyan egyszerű egy ember lelkébe látni. Ha valaki ezzel a területtel foglalkozik, tudja,hogy egy embert megannyi dolog mozgatja- a nagy része saját számára is ismeretlen. Gyerekkori sérülések, rögzülések, minták, csak hogy párat említsek. Soha nem lehet tudni, hogy egy emberben mi rejlik. Gondoljunk csak azokra, akik évtizedekig gondos családapák voltak, aztán egyszercsak bekattant valami és az egész családot megölték. Több példa is volt már erre.
A kiválasztási döntések rizikóját lehet csökkenteni. Vannak rá eszközök, tesztek is, dolgoztam velük, de ezek is nagyon felszínesek.

Karriertanacsado 2013.07.02. 23:06:36

@A Tyne folyó déli partja:
Nem ír elő senki semmit. :-)
De vannak általános illemszabályok. Ha Kínába mész, ott is próbálod elsajátítani a helyi jellemzően íratlan viselkedési szabályokat, hogy könnyebben beilleszkedj. Ez itt, nálunk is elvárható.

Hobbisebész 2013.07.02. 23:09:18

@Karriertanacsado:

Én olyat életet alakítottam, próbálok kialakítani magamnak, amiben jól érzem magam. És ez az egyik legfontosabb szempont, hogy ne kelljen megjátszanom magam a sikerért, hanem "csak" teljesítenem kelljen. Hogy ne magamat kelljen eladnom, hanem a munkámat.

Ha én azt mondom valamire, hogy megcsinálom, az meg lesz csinálva, méghozzá olyan minőségben, ami az én elvárásaimnak is megfelel, nemcsak a megrendelőének. De hogy hány karika lesz a fülemben a munka elkészültének napján, arra vonatkozóan nem teszek senkinek semmilyen ígéretet.

A lelkemben mindig punk voltam, és az is maradok, és a magamfajtákkal mindig rögtön megtalálom a hangot, a többiekkel pedig - amíg az ellenkezőjére nem adnak okot - mindig korrekt vagyok. De azt elfogadom, hogy nem mindenki ilyen, ezért hirdetem, hogy _keresse meg_ és találja meg mindenki a maga helyét a világban.

Az nem az én világom, nagyon nem, amikor egy olyan vacsora során, ami akár jóízű is lehetne, akadálypályákat kell teljesíteni.

Hobbisebész 2013.07.02. 23:11:56

@A Tyne folyó déli partja:

Valójában nekem már az interjú sem fér bele, legalábbis nagyon remélem, hogy nem lesz ilyenekre szükségem soha az életben.

Karriertanacsado 2013.07.02. 23:17:54

@Hobbisebész: Kedves Hobbisebész, teljesen egyetértek veled. Legyél az, aki vagy. A világ tele van önbecsapó emberekkel, akiket a külsőségek hajtanak, mások elvárásának akarnak megfelelni egész életükben. Ennek a blognak nem az volt a célja,hogy ilyen szintű postokat írjak, mélyebb gondolatiságba keveredjek, hanem egyszerű praktikus tanácsokra koncentráltam- volna :-) De azt hiszem, én sem vagyok annyira felszínes, hogy ebben hiteles legyek. Lejött.
Én azt gondolom, hogyha megtaláltad önmagadat, és abban jól érzed magad, az élet úgy kerek, ahogy van, akkor helyeden vagy. Ebben az esetben azonban van egy megingathatatlan lelki békéje az embernek. Ne haragudj, hogy annyit hozzáteszek, hogy a te -kezdetben- támadó hozzászólásaid nekem azt sugallták, hogy nehezen tudod elfogadni a világot olyannak, amilyen. Nem tudod elfogadni, ha téged nem tudnak elfogadni. Idegesít, ha szabályok vannak, ha felszínes öltözködési szabályokról íruk. Zavarnak a keretek, szabályok. Azaz, lehet, hogy még ezzel dolgod van. Bocsánat, ezt muszáj volt kiírnom magamból, kimoderálom, ha gondolod.

Hobbisebész 2013.07.02. 23:19:27

Egyszer még régen egy bankba voltam hivatalos állásinterjúra, öltönyt húztam, mint soha előtte, előző este megérkeztem a városba, nem messze a banktól szálltam meg. Szépen kialudtam magam, felöltöztem, kényelmesen gyalog indultam útnak, hirtelen eleredt az eső, és bőrig ázva érkeztem meg. Megvárattak, majd egyértelműen, az első pillanattól fogva kutyába vett a vizsgáztató, és kutyául is éreztem magam.

Több hibát is elkövettem: bankban kerestem munkát, másik városban kerestem munkát, öltönyt vettem fel, és nem léptem le sem 3 perc várakozás után, sem amikor megláttam a fintort a fess HR-es arcán.

butatót 2013.07.02. 23:21:17

Azért arra kíváncsi lennék, hogy az interjúk hány százalékának a része valamilyen étkezés. Engem az utóbbi 4 állásom előtt mindig hívtak, de én már 15 éve a szemét munkáltatói oldalt erősítem, szóval az én esetem talán nem tipikus.
Akiket én hívok:
1. fontos pozíciókra pályázók, akiknek a jövőbeli munkájától a cég sorsa függ (általában közvetlen beosztott vezetők)
2. megszerezni kívánt kulcsemberek, akikre _nekem_ kell jó benyomást gyakorolni (ez lehet az előző kategória, de bármilyen önálló szakértő is - informatikus, adószakértő, jogász, mérnök...)
3. bizalmi állásba kerülők (bárki, aki lehet, hogy nem magas rangú, de sokat fog tudni rólam - titkárnő, irodavezető, könyvelő, pap, orvos :)

Nálam ezek az étkezések inkább valami összerázódásról, kötetlen beszélgetésről szólnak, senkit nem próbálok vizsgáztatni, de azért biztos zavarna, hogy a kiválasztott sales manager, aki ezer ügyféllel fog találkozni, nem tud késsel-villával enni. Másnál viszont nem gond, a mostani informatikus teamleaderünk pl. a pizzája száraz szélét mártogatta a félig megevett levesbe, mégis jól elvagyunk azóta is :)

butatót 2013.07.02. 23:24:36

@Karriertanacsado:
Valahol félreértettél, pont ezt írtam én is. Bizonyos szintű megalkuvás mindig szükséges, persze megvan a határ, ameddig elmegy az ember (ez persze mindenkinél más).

A Tyne folyó déli partja 2013.07.02. 23:27:40

@Hobbisebész: én se akarok többet:) utálom az interjúkat.

de ennyit elfogadok, hogy interjúra kiöltözünk, meg pl. a színházba se megyek farmerben.

Hobbisebész 2013.07.02. 23:28:39

@Karriertanacsado:

Valóban nem találtam még meg a lelki békémet, de határozott elképzeléseim vannak, hogy hogyan jutok el oda.

A legtöbb akadályt ebben a mesterkélt, öncélú szabályok jelentik, amiken változatos módszerekkel jutok át, ha egyáltalán: kezdeményezéssel, megkerüléssel, határozott léptekkel, magamra hivatkozva, másokra hivatkozva, vagy a megfelelő embernek előadott udvarias kéréssel.

Nem volt támadó szándékom, a vitákban többnyire leszögezem a kezdeti álláspontomat, majd jön az ütköztetés. (A meggyőzés vagy meggyőződés pedig a legritkább esetben.) A fórumozás nekem a vitákról szól, nem a beszélgetésről. Ezért szeretem. Szeretek vitatkozni. Azt pedig nehéz úgy, ha nem tisztázza az ember az alapállást, pláne ismeretlenekkel.

Karriertanacsado 2013.07.02. 23:29:06

Sajnos, főleg akkor kell megalkudni,ha munkát keresel. Muszáj látni, hogy egy multinál például vannak elvárások, és nem lehet a világot és a cégeket megváltoztatni. Azt kell megtalálni, ami nekünk belefér, azt a céget, azt a kultúrát, azt a főnököt. Van, akinek ez könnyebben megy, mert jobban tudnak alkalmazkodni. Van, akiknek ez kihívás és megalkuvásként élik meg. Itt jön el az a pont, amikor érdemes magunkba nézni és magunkat változtatni. Mert a világot nem fogjuk tudni megváltoztatni, az biztos.

Karriertanacsado 2013.07.02. 23:30:38

Sajnos manapság már az operába is farmerben járnak. Én ezt elég sajnálatos dolognak tartom.

Karriertanacsado 2013.07.02. 23:32:56

@Hobbisebész: Szerintem az első lépés az elfogadás. Hogy békét kötsz a világgal. Nem akarod a te elképzelésedre formálni.Amikor el tudod engedni az elvárásaidat: hogy egy postnak milyennek kellene lennie, vagy nekem hogyan kellene gondolkodnom. Elfogadod, hogy én felszínes írásokat írok felszínes dolgokról és továbbállsz. Talán ez az első lépés.

butatót 2013.07.02. 23:34:40

@Karriertanacsado:
Robottá válni nem szabad. Nem vagyok vallásos, de az ember lelke többet ér bármilyen állásnál. Az interjún persze muszáj az elvárásoknak megfelelő képet mutatni, de miután felvettek, szent kötelességed a határokat feszegetni :)

Karriertanacsado 2013.07.02. 23:35:44

@butatót: Kérdés az, hogy az alkalmazkodás nálad miért egyenlő a robottá válással.

A Tyne folyó déli partja 2013.07.02. 23:35:53

@Hobbisebész: pl. errefele, totál feleslegesen, ki kell öltöznöm a munkába. farmer tilos, olyan szinten van, mintha minimum melegítőnadrágban lennék. csinos felsővel, magassarkúval sem lehet. ez nekem vicces, mert ügyfelet elég ritkán látunk, leginkább telefonon beszélünk velük. nem mindegy a számítógépnek, hogy miben verem? s itt ez általános, az angolok egészen pici koruktól kezdve egyenruhába vannak kényszerítve, iskolákban, legtöbb munkahelyen, vagy ha nem is egyenruha, elvárás, hogy elegánsan legyél felöltözve (mint említettem tök feleslegesen.)

butatót 2013.07.02. 23:38:14

@Karriertanacsado:
Én gyakran járok operába, de nem igazán látok farmeros népeket. Sőt, múltkor voltam egy musicalen (én hülye!), ami elvileg sokkal lazább műfaj és szerintem a nézők jó része teljesen túlöltözött volt.

Karriertanacsado 2013.07.02. 23:38:41

@A Tyne folyó déli partja: Jó kérdés. Én az utóbbi 15 évben azt látom, hogy jelentősen lazult a munkahelyi ruházat. Azt, hogy nálatok ez miért fontos, az adott cégkultúra határozza meg. Szerintem egy sötétkék farmer felsővel lehet szép és elegáns, én szoktam hordani.

Hobbisebész 2013.07.02. 23:40:13

@A Tyne folyó déli partja:

Lásd még: nem is magam miatt kérem, mert engem nem zavar a farmer, de mit szólnának hozzá az ügyfelek / munkatársak? Sok elvárás ilyen alap nélküli feltételezésekből válik normává. Aztán jön a nagy meleg, és szoknyába öltöznek a svéd vasutasok. Az egyik elkezdi, a többinek meg végre van kire hivatkoznia, hogy ne kelljen megsülnie a bőrében, és még a fizetését se csíphessék meg.

@Karriertanacsado:

Nem, ez az utolsó lépés volt. Köszöntem a lehetőséget.

Karriertanacsado 2013.07.02. 23:40:45

@butatót: Hát én megdöbbentem nemrégiben, tele volt az Opera külföldi turistákkal, és laza utcai öltözetben jelentek meg. Erről beszélgettünk a többiekkel megrökönyödve. Musical-en nem voltam az utóbbi években, de színházban annál gyakrabban találkozom laza ruházattal. Még nekünk azt tanították, hogy olyan előadásra, amely élő, szépen ki kell öltözni. Hát ez is változik.

A Tyne folyó déli partja 2013.07.02. 23:43:10

@Karriertanacsado: szimplán azért, mert angolok. itt az iskolában is kosztümben tanítanak a tanárok, én először autistáknál voltam, ott meg lehetett farmer, sőt, rosszabb ruházat előny volt (mert megvolt az esélye, hogy elszakítják), aztán mentem normális iskolába tanítani. mivel nem tudtam, hogy mi a szokás, mert előtte csak speciálisban voltam, úgy mentem, ahogy otthon. hát,nem kellett volna. itt öltönyben, kosztümben vannak a tanárok. irodai munka szintén kiöltözés, tescós, stb. meg egyenruhás. szerintem túl nagy hangsúlyt fektetnek itt arra, hogy miben vagy.

A Tyne folyó déli partja 2013.07.02. 23:46:39

ja, ha már öltözködés. )ahhoz a poszthoz nem enged hozzászólni, ennél is kínlódik). ja, elvárás a harisnya, meg zárt cipő. csakhogy ez innen jön (megy), ahol a húsz fok már kánikulának számít (nálam pl. ma este ment a fűtés majd megfagytam). csak épp a magyarországi körülményeket felejtik el hozzászámolni, hogy ott konkrétan megdöglesz harisnyában, negyven fokban. s akkor ne legyél izzadt, meg büdös. eléggé ellentmond egymásnak.

butatót 2013.07.02. 23:46:58

@Karriertanacsado:
Ahogy írtam, ez a változás mértékétől függ. Van ami még belefér, van, ami nem. Valakinek nehéz elfogadni, hogy öltönyben kell dolgoznia. Én 20 éve csinálom, nekem természetes. Valakinek nehéz azonosulni a céges elvárásokkal, mondjuk jót mondani egy olyan termékről, amiről tudja, hogy valójában nem igazán az (magyarul: átverni az ügyfeleket). Ez nekem soha nem ment jól. Van, akinek nehéz beilleszkedni egy olyan környezetbe, ahol számára az elvárások nagy része teljesen értelmetlen és felesleges. Sorolhatnám.
Mindenkinél van egy határ, van, akinél a béka segge alatt (Nem nyalok túl erősen, főnök?), van akinél feljebb. No offense.

butatót 2013.07.02. 23:50:32

@A Tyne folyó déli partja:
Ahol ez elvárás, ott azért légkondi is szokott lenni. Különben szerintem is túlzás júliusban a sötét öltöny szigorúan hosszúujjú inggel (én harisnyát szerencsére nem hordok :)

Karriertanacsado 2013.07.02. 23:52:04

@butatót: Ezek szerint nálad is gyakran előfordul az étkezés melletti "interjúztatás". Nem tudom, milyen arányban szerepel az étkezéses interjú, de azt gondolom, hogy pont az általad említett esetek a legjelentősebbek. Ha én levadászok egy kulcsembert, sokszor nehéz őt megnyerni, mert pl. nincs váltási szándéka. Ilyenkor az ügyfél egy kötetlen beszélgetésre hívja inkább el- mondjuk ebédelni.Sokszor a jelölt nem is akar a konkurencia épületébe lépni! Ilyen is előfordult.
Azt gondolom, hogy bizonyos szinteken ez elképzelhetetlen.
Egyes területekkel nyilván elfogadóbb az ember- egyes csodabogár zseni informatikusokat nem lehet egy lapon említeni a sales managerrel- mert másféle kompetenciák miatt választod őt ki. Ezt nem írtam bele az írásba, bár ez is nagyon fontos szempont. Egy ilyen zseni fejlesztőnek még azt is elnézem, ha sokadszorra is lemondja az interjút, mert tudomásul veszem, hogy ő nem ebben jó. És nem is ezért kell az ügyfélnek.

A Tyne folyó déli partja 2013.07.02. 23:55:05

@Hobbisebész: hát náluk itt az a hozzáállás (szerintem beléjük nevelték, lásd egyenruha egészen pici kortól kezdve, már a kolléganőm hároméves kislánya is abban jár a játszócsoportba). hogy a hivatalos ügyintéző, akármilyen ügy, az ki van öltözve. iroda, az hivatalos munkahely, oda ki kell öltözni. nálunk csak az infósok járhatnak farmerben, de nekik meg egyenpóló van...

ja, s a legjobb ebben a muszáj kiöltözősdiben az volt, mikor speciális suliban dolgoztam (viselkedészavaros gyerekekkel), ott is kötelező volt öltözni, de szünetben meg játssz a gyerekekkel (értsd, focizz, tollasozz, stb. szóval, rohangálj, csinos nadrágban és magassarkúban roppant kényelmes), meg vittük őket kirándulni, ki az erdőbe, hegyet mászni. kiöltözve. mert a tanárnak muszáj. praktikum meg le van tojva.

Karriertanacsado 2013.07.02. 23:55:42

@A Tyne folyó déli partja: Nem megy a kommentírás? Köszi, megnézem,mi lehet a bibi. Lehet, hogy ezt a mennyiségű hozzászólást már nem bírja a rendszer :-)
Én munkába nyáron is hordok harisnyát, bár ha nincs kulcstalálkozóm, megspórolom. De interjúra vennék. Bár, megmondom őszintén, hogy a mai harisnyák szinte nem is látszanak, többször megdöbbentek, hogy van rajtam harisnya, mert nem is látszik :-)
Van az a típusú nő magassarkú, ami elöl picit nyitott, válaszd ezt, ez még belefér. De ez annyit nem segít a bajodon, hogy emiatt érdemes lenne egy ilyenbe is beruházni.

Karriertanacsado 2013.07.02. 23:57:44

@butatót: Minden szokás kérdése, nekem volt egy párom, aki mindig öltönyben járt a munkája miatt. Egyszer szombaton elindultunk bevásárolni és felvette az öltönynadrágját- mert már ez állt a kezére. Mondanom sem kell, hogy órákig nevettünk, hogy hol tartunk :-) Azt mondta, hogy olyan ritkán hordhat laza ruhát,hogy már nem is tudja hol találja....

A Tyne folyó déli partja 2013.07.03. 00:01:13

@butatót: na de még csak interjúra megyek. mire odaérek, belefőlök a harisnyába. meg amíg beérek a munkába...@Karriertanacsado: hát itt nincs ilyen gondom, nem Magyarországon vagyok, errefele nincsen kánikula, 22 foknál már megírja az újság, hogy hú, de meleg van. ma pl. három réteg is volt rajtam.

nem tudom, mi a gond a kommenteléssel, nem jelenik meg a válasz erre gomb, csak többszöri frissítés után, s ez a lenti box se, hogy hozzá tudok szólni. többször kell kattintgatnom,mire megjelenik.

A Tyne folyó déli partja 2013.07.03. 00:03:44

@Karriertanacsado: tőlem egyszer az ex kérdezte, hogy én mindig ezt a farmert hordom? kéthetente találkoztunk (messze laktunk egymástól), hétközben nem hordhattam-tok farmert, ha nem mentem sehova, itthon melegítőnadrág, max sportolni, oda szintén edzőcucc, úgyhogy tök ritkán hordtam...őszerinte meg gyakran, mert mindig abban látott, pedig csak azért, mert csak az az egy volt a megfelelő alkalom, hogy felvegyem.

butatót 2013.07.03. 00:08:13

@Karriertanacsado:
Hát ez van. Tőlem is kérdezte már valamelyik gyerekem, amikor egy esküvőre indultam, hogy dolgozni megyek-e :)

butatót 2013.07.03. 00:10:11

@A Tyne folyó déli partja:
Ja, hát interjúra semmiképp ne vegyél harisnyát, sőt, a legbiztosabb, ha alsóneműt sem :) Meleged sem lesz, az állást is megkapod (kivéve, ha nő interjúztat). :)

Karriertanacsado 2013.07.03. 00:11:30

@butatót: Hát ez is jó :-) Lassan, már ha más ruhában látják az embert, fel sem ismerik :-)

A Tyne folyó déli partja 2013.07.03. 19:42:59

@Karriertanacsado: Észak Angliában.@butatót: ezt hogy sikerült kikövetkeztetned a hozzászólásomból? azt mondtam, hülyeség a harisnya elvárása a negyven fokban, mert beledöglesz, s pont hogy izzadni fogsz tőle. (s főleg, hogy ez innen jön, a hűvös tájakról ahol a 40 fokos meleg nem létezik. meg a 28 fokos sem.
süti beállítások módosítása